Danes sem iz Ljubljane prišla prav ponedeljkasto utrujena. In lačna. V mojih krajih se s številom trgovin res ne moremo bahati in še to, ki jo imamo, je v teh dneh zaradi prenove zaprta. Hladilnik sem imela dokaj prazen, a v njem je bilo kljub vsemu nekaj sestavin, ki so mi omogočale pripravo hitrega, zdravega, toplega in sladko slastnega kosilca. Carski praženec! Kako sem ga oboževala, ko sem bila majhna deklica. V zadnjih letih sem se mu, potem ko sem naredila križ čez mlečne izdelke in moko, mukoma izogibala, a tokrat sem se lotila priprave le-tega po svoje. Ni bil še čisto takšen kot mamičin, a kljub vsemu je bil za prste obliznit.
Zmešala sem sestavine, ki sem jih pretežno našla v trgovini z zdravo prehrano Kalček:
2 jedilni žlici fino mlete kokosove moke
1 jedilno žlico psylium praška
1 čajno žličko sode bikarbone
1/2 čajne žličke burbonske vanilije
1 jedilno žlico sladila SukrinMelis
1 jedilno žlico kokosovega masla
2 jajci
1 jogurt iz kozjega mleka Leeb Vital
Iz beljakov sem stepla sneg in ga vmešala v mešanico vseh suhih sestavin, rumenjakov in jogurta. Zmes sem prelila v, s kokosovim maslom, pomaščen pekač in vse skupaj na 160°C pekla približno 15 minut. Ko je bil carski praženec zlato zagorel, sem ga natrgala, posula s sladilom SukrinMelis in vse skupaj na pomaščeni ponvi še malo popekla. Jed sem osvežila z vročimi malinami … Njami! 🙂