Comfort zone

Zakaj smo praznike preživeli kar doma?

04/11/2019

Misel, da bi v, zdaj že minulih praznikih in podaljšanem vikendu, nekam šli, na kak lušen družinski potep, vključujoč naravo, bazen in dobro hrano, se je nama z Darjanom utrnila šele kak teden pred njihovim začetkom. Malce sva brskala za idejami, večinoma je bilo že vse polno, a če sem iskrena, je vladalo neko mešano stanje. Del naju bi nekam šel, del naju bi raje ostal doma. Ni bilo čutiti neke iskalne vneme. Utrujena od vsega dela, ki ga imava, od vsakodnevnega usklajevanja in prilagajanja tisočim situacijam in ljudem, sva se odločila, da tokrat ostanemo doma.

Čredni nagon je res smešna reč. O tem, da bi v teh dneh nekam šli, me je spomnil Instagram. Na to so me spomnili sodelavci v službi, ki so planirali kratka potovanja. Sama si tega niti nisem želela v teh dneh, pa čeprav neskončno rada kam grem in menjam okolje. V teh dneh sem si želela predvsem miru. Obstanka. Da enkrat na leto v miru opravim s cunjami, malce pospravim stanovanje, kaj dobrega skuham in nato uživam v vseh njegovih danostih. Želela sem uživati v vonju nove dišeče svečke LAB Hygge Shelter, ki se v našem domu razplamti in zadiši po kosilu, medtem ko Mila spi, midva pa se zlekneva na kavč, kaj finega prebereva, pogledava kak film, malce brskava po telefonu in običajno se ob tem tudi nama kaj hitro pojavi spanec na veke. V kolikor imam več delovne vneme, pa me v svoj objem povabi moja delovna mizica in za njo prav rada spišem kakšno objavo, ki jo lahko nato prebiraš na mojem www kotičku. Tja se rada zatečem že zato, ker tam tako lepo diši po dišečih paličicah The Scented Home in vedno poskrbim za sveže cvetoče okrasje. Tam je vse po moji meri in to toplino mi težko pričara sleherna hotelska soba. Pod pritiskom družbenih omrežij in ljudi okoli sebe sem do sedaj premnogokrat čutila, da nekaj moram storiti, da je tako prav in da moram nekam iti, tokrat pa mi domače okolje paše do te mere, da sem si komaj nadela malce bolj spodobne trenirke za v javnost in se na proste dni odpravila na kavico in sladoled v bližnjo slaščičarno. Doma je res najlepše … Mar ni smešno, kako smo narejeni ljudje. Ko končno pridejo dnevi za počitek in obstanek, se v nas pojavi nek vzgib in se z vso inteligenco, ki jo premoremo, ravno v teh dneh odpravimo na najbolj populistične kotičke iskat mir, tišino in svoj zen moment? To je menda luštno in ok. na drugi strani pa …

… 1. november in gneča na pokopališlih. Kaj hujšega, mar ne? Mimo mene je v teh dneh priletelo kar nekaj zapisov, ki se množično upirajo obisku grobov na ta dan v letu. Delno se z njimi strinjam. Včasih se je res nesmiselno gužvati na en dan v letu na grobovih, če se tekom leta na svoje pokojne skorajda ne spomnimo. Del mene pa se temu razmišljanju prav zares upira. Sama ta praznik dojemam kot družinski praznik. V moji glavi je to tisti dan v letu, ko se vsa družina in sorodniki zberemo na pokopališču (sicer ga obiskujemo ločeno), namenimo kakšno misel našim svojcem, prijateljem in znancem, ki so nas že zapustili, nato pa se v čast njim še malce podružimo na naših domovih. Najbrž se je res nesmiselno gužvati na grobovih samo na 1. novembra, če se tekom leta na pokojne svojce povsem pozabi, sicer pa na to gledam povsem enako kot na druge praznike, ki jih sodobna družba za moje pojme čisto preveč poveličuje. Da se odnos ne skrha, ga je potrebno nagrajevati sleherni dan: z objemi, poljubi, lepimi besedami, kakšno rožico, specialno pripravljenim sendvičem za svojo drago osebo, … in če je tega skozi leto dovolj, ima tudi bonboniera na Valentinovo prav poseben čar, sicer pa tudi sladkoba le-te na najbolj romantičen dan v letu precej upade.

Poleg čudovite kozmetike za vsak žep in okus pri notino.si najdeš ogromno dišečih svečk, difuzorjem in drugih parfumov za dom v ličnih embalažah, ki v domače okolje vnesejo še več topline.

Praznike smo tako preživeli skupaj – v ožjem in širšem družinskem krogu.  Predvsem smo se veliko crkljali in bili neizmerno hvaležni, da lahko na deževne dni preživaljamo kvaliteten čas na toplem in SKUPAJ. Sama se ob takšnih dneh še posebej velikokrat ozrem v čudovito grafiko iz MyStella.net in se zahvalim zvezdam, ki so se 24. avgusta 2017 tako lepo postavile in smo na ta dan postali družinica.

V kolikor iščeš idejo, kako poseben življenjski trenutek ovekovečiti v večnost, je grafika, ki ti jo personalizirajo pri MyStella.net, vsekakor odlična ideja.

Foto: Tina Medvešček

You Might Also Like