Comfort zone

Velikonočna orehova potica brez moke, glutena in laktoze

26/03/2016

Morda vam grem s pripravami sladic in zdravih jedi že počasi malo na živce, ampak res sem “padla notri”. Preizkušanje novih receptur ter priprava znanih sladic v nekoliko bolj zdravi obliki me sprošča, dejstvo, da lahko jaz in moja družina uživamo v kakovostnejši hrani, pa me veseli bolj kot karkoli drugega. Seveda se tudi nahajamo v prazničnem velikonočnem vikendu, ko bodo naše mize obložene z najrazličnejšimi velikonočnimi jedmi. Ena izmed pregreh, ki se ji sladokusci najtežje uprejo, je zagotovo orehova potica. To je pač klasika in marsikdo si brez nje ne predstavlja popolnega velikonočnega zajtrka. In prav je tako. A ker verjamem, da ste se z novim letom mnogi podali na misijo, da boste do poletja fit, vam bo klasična orehova potica zagotovo zbujala slabo vest. Ta, ki sem jo pripravila jaz (v osnovi sicer recept temelji na tem, ki ga je na svojem blogu Topfitmama pripravila Marija Paladin: TUKAJ, le da sem se sama odločila za kokosovo smetano in ne rikoto), pa je za vaš želodček in čvrsto ritko veliko bolj milostna. Ponujam vam recept za orehovo potico brez moke, glutena, sladkorja in laktoze, ki se v zadnjih dneh zagotovo uvršča med najbolj priljubljene recepte za vse jedce po LCHF prehrani.

Večino sestavin za orehovo potico sem našla v trgovini Kalček:

Testo:

300g kokosove smetane Soyatoo ali 300g ovčjega jogurta Leeb Vital

2 jajci

75g kokosovega masla Dragon Superfoods

70g mletih lešnikov Dragon Superfoods

5-7 žlic Sukrina Gold

25g psylium praška Super Nutrients

80g fino mlete mandljeve moke Mandelmehl

Processed with VSCO with a5 preset

Nadev:

300g orehov iz nasada Aužner

strok vanilije Rapunzel

sok 1 limone

1 dcl vode

0,3 dcl ruma

5-7 žlic Sukrina Gold

50g kokosovega masla Dragon Superfoods

Processed with VSCO with a5 preset

Najprej sem pripravila testo. Zmešala sem vse mokre sestavine (kokosovo smetano, jajca in stopljeno kokosovo maslo) in jim nato dodala še suhe sestavine (mleti lešniki, mandljeva moka, sukrin), pri čemer sem pazila, da sem psylium prašek dodala čisto na koncu. Testo sem iz mešalnika prelila v plastično posodo in ga pustila počivati v hladilniku dobro uro. V tem času se je psylium prašek napihnil, maslo se je strdilo in testo je postalo bolj kompaktno. V kolikor boš imel/a občutek, da je testo preredko, svetujem, da vanj zamesiš še malo mandljeve moke.

V času, ko je testo počivalo v hladilniku, sem pripravila nadev. Zmlela sem orehova jedrca in jim vmešala sukrin. Vodo sem zavrela in ji primešala rum, limonin sok in strok vanilije. Med sukrin in orehe sem vmešala stopljeno maslo in vodno mešanico. Tudi pripravljen nadev sem pustila počivati v hladilniku.

Ko se je vse skupaj ohladilo, jaz pa sem vmes pospravila kuhinjo in opravila en brzinski shopping 🙂 🙂 :), sem testo razporedila na peki papir in nanj položila še eno plast peki papirja. Testo sem namreč razvaljala med dvema peki papirjema in tako preprečila lepljenje na valjar. Zgornji peki papir sem odstranila, po testu razporedila orehov nadev in testo s pomočjo spodnjega peki papirja zvila. Potico sem na 180°C pekla približno 60 min (po 30 min pečenja sem potico premazala z jajcem) kar na peki papirju. Iz pekača sem jo vzela šele, ko se je shladila.

Processed with VSCO with a5 preset

Gotovo vas zanima rezultat. Potica je izredno dobrega okusa. Je sladka in slastna, a tudi zelo nasitna. Moja družina pravi, da je veliko bolj nasitna kot klasična potica, a tudi bolj sočna. Nima tiste lepe meje med testom in nadevom, a to na koncu niti ni tako pomembno. V tem kontekstu so pomembne sestavine in okus, jaz sem pa na izdelek itak ponosna, saj je to prva potica, ki sem jo spekla v življenju.

Dragi moji, želim vam prelepe velikonočne praznike ♥

You Might Also Like