Comfort zone

Tri, štiri, … V TEEEEK!

30/03/2017

V prejšnjem tednu sem začela s tekaško sezono. Odpravila sem se v Hervis, kjer mi je prijazen prodajalec pomagal poiskati pravi model tekaških športnih copat zame in me opozoril na ključne napake, ki jih lahko storimo pri nakupu tekaških športnih copat. Ker se mi ta tema zdi zelo pomembna, sploh če želimo v teku uživati dolgoročno in si pri tem ne nakopati poškodb, vas vnovič povabim, da si o tem več preberete v moji objavi: TUKAJ. Zakaj sem izbrala športne copate Asics Gel Cumulus 18, je torej več kot jasno in presrečna sem, da se lahko v njih že podam na lahkoten tek ali, trenutno še raje, hitro hojo v naravo, ki me obdaja v domačem okolju.

Potem ko sem izbrala športne copate, sem si v Hervisu omislila še primerna tekaška oblačila. Med brskanjem po obešalnikih sem se v trenutku zaljubila v črno-bele vzorčaste pajkice Puma, saj so res fashion kos, ki je odlično videti tudi v kombinaciji z oversized jeans jakno in puloverjem za hitro kavo v mestu. Jah, jaz pač vedno iščem neko multifunkcionalnost, saj veste 🙂 🙂 🙂 Kakšen zgornji del izbrati, ni bilo dileme, saj športni copati sami po sebi narekujejo barvni izbor. Izbrala sem oranžen športen top znamke Nike. Moja izbrana kombinacija je sicer bolj primerna za res tople dni, sicer pa se je v vetrovnih dneh, ki sedaj niso ravno redkost, potrebno primerno obleči. Ta takšne situacije Hervis priporoča čebulno oblačenje v plasteh. Na vrhu je najbolj priporočljivo imeti oblečeno hitro sušečo se majico iz umetnega materiala, nato termo velur oz. vetrovko, spodaj pa dolge tekaške hlače.

Ko sem pred leti vsakodnevno tekla, sem resnično opazila razliko v počutju in fizičnem izgledu. Zakaj? Pri teku se poraba kisika poveča, kar pomeni, da se ta v telesu bolje izkorišča in zagotovi več energije. Poleg efektivnejše porabe se poveča tudi nivo hemoglobina, mišična koordinacija, zniža se frekvenca srčnega utripa v mirovanju in poveča minutni volumen srca. S kombinacijo pravilne, zdrave prehrane lahko hitreje in bolj učinkovito dosežemo vitkejšo postavo ter posledično višjo samozavest. Svetujem vam, da se teka lotite sami, čeprav je v družbi načeloma lažje migati. Moja izkušnja je, da si, ko grem teči sama, sama uravnavam tempo in zadano dolžino veliko lažje pretečem. Takrat veliko bolj uživam v teku in se kaj pametnega pogovorim sama s sabo :D. Zelo uživam v družbi svojega moža, a ko grem teč z njim, sploh na začetku, mi on s svojimi dolgimi nogami narekuje tempo, ki ga komaj dohajam in v teku bolj trpim kot pa kaj drugega, posledično pa izgubim voljo. Nič kaj motivacijsko, sploh na začetku tekaške sezone. Naj vam ne pade volja do teka, če na začetku ne morete preteči zastavljene dolžine, pomembno je, da nadaljujete in tek kombinirate s hitro hojo. Jaz sem, priznam, trenutno velika ljubiteljica hitre hoje in zelo lahkotnega teka. Za drugo bo že še čas … 🙂

Kar se tiče prehrane, vam v splošnem svetujem, da uživate 4-6 manjših obrokov na dan. Dajte prednost zdravim maščobam in beljakovinam, sestavljenim ogljikovim hidratom in zelenjavi (a se ne obremenjujte z občasnimi prekrški! Bolj kot kaj je po mojih izkušnjah pomembno, koliko pojeste), po teku pa spijte beljakovinski shake, ki bo nahranil vaše poškodovane mišice. Jaz sem v shakih občutljiva na razne mlečne beljakovine, zato mi recimo odgovarja vanilijev veganski proteinski shake iz Nutrisslima, sicer pa tudi v Hervisu najdete pestro ponudbo športne prehrane. Voda naj bo vaša zvesta spremljevalka, a pijte jo nekaj minut pred tekom in po teku, za boljšo hidracijo telesa in višji nivo energije med tekom pa pred tekom spijte še izotonični napitek.

Da se dan po teku ne boste počutili preveč zakrčeno in otrdelo, pred in po vadbi nikar ne pozabite na raztezne vaje, s katerimi boste povečali elastičnost telesa in se izognili morebitnim poškodbam.

Tri, štiri, … V TEEEEK!

Foto: Katarina Veselič

You Might Also Like