Comfort zone

Pripravljeni na tekaško sezono?

20/03/2017

V zadnjih dneh, ko so nas končno začeli razveseljevati s soncem obsijani topli dnevi, praktično med nami ni bilo osebe, ki ne bi pomislila na tek ali pa vsaj dolge sprehode v naravo. Pomlad je pred vrati, narava se prebuja in mi z njo. Priznam, da vsako leto v mesecu marcu tekaško sezono odprem tudi sama. Včasih se me vnema drži do jeseni, včasih popustim že prej, a dejstvo je, da je gibanje v naravi nekaj najboljšega, kar lahko damo svojemu telesu. Če bom letos s tekom res pridna, bo pokazal čas, a priznati moram, da me okolje, v katerem živim, vsakodnevno vabi h gibanju. Letos pa so za dodatno motivacijo poskrbeli tudi pri Hervisu, kamor sem se odpravila po tekaške nasvete. Preden začnemo teči, je vsekakor pomembna predpriprava, ki zajema tudi kvalitetno in pravilno izbrano tekaško obutev in oblačila.

Pri izboru športne obutve mi je svetoval prijaznih Hervisov prodajalec Grega Kramar.

Ko sem se v minulih dneh odpravila v trgovino Hervis, mi je prijazni prodajalec, ki se dodobra spozna na tekaško obutev, svetoval, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu tekaških športnih copat. Priznam, da me je seznanil s kar nekaj dejstvi, za katera pred tem nisem vedela. Prva stvar, ki je zelo pomembna pri nakupu tekaškega športnega copata, je, da poznamo svoje stopalo. Pri tekaških aktivnostih je naše telo izpostavljeno precejšnjim obremenitvam, zato moramo našim stopalom nuditi dovoljšnje blaženje in oporo. Upoštevati moramo anatomsko obliko svojega stopala in tudi teren, po katerem nas bo pot najpogosteje zanesla. Glede na obliko in gibanje stopalnega loka poznamo namreč tri osnovne vrste stopal in tri različne tipe tekačev: pronatorje, supinatorje in nevtralne tekače.Pri nevtralnem loku se najprej pojavi sila, ko pride peta v stik s podlago pravokotno. Pri tem se stopalo nagne rahlo navzven, sila pa se postopoma porazdeli po zunanjem delu. Ob stiku mezinca s podlago se lok stopala rahlo usloči in tako omogoči prenos teže navznoter. Pri pronaciji se stopalo prekomerno zvrača navznoter, zato se sila med tekom prenaša po notranji strani. Zaradi premajhne absorpcijske sposobnosti se pri takem načinu teka obremenitve prenašajo na celotno telo. Pri tekačih s prekomernim zvračanjem stopala navznoter je notranji lok običajno nizek ali odsoten, zato naj ti posegajo po copatih z učvrščenim notranjim delom podplata. Supinacija je značilna za tekače z visokim stopalnim lokom. Pri teh je stopalo togo in se ne upogiba dovolj navznoter, zato se ob stiku s tlemi sile udarca ne porazdelijo enakomerno, temveč so zgoščene na zunanjem delu stopala. Zanje je še posebej primerna obutev z mehkim podplatom, ki ublaži prekomerne obremenitve, izogibajo pa naj se copatom, ki stopalo podpirajo na notranji strani. Če slučajno ne veste, kakšne oblike je vaše stopalo, ste lahko kar brez skrbi. V Hervisu so v ta namen postavili napravo, imenovano FIT ID PAD, ki omogoča analizo stopala in vam v nekaj sekundah pove, v kakšne tekaške športne copate morate investirati. To storimo tako, da z boso nogo stopite na napravo za približno 30 sekund, v tem času pa se na napravi izriše oblika stopala, ki natančno pove, v katero skupino tekačev spadate. Kot lahko vidite na fotografiji, se sama uvrščam nekam med nevtralne tekače in supinatorje, nikakor pa ne med pronatorje.

Zakaj je ustrezna obutev med tekom tako pomembna? Ker ta podpira vaše stopalo na tistih mestih, kjer je to potrebno, s čimer pa svojim mišicam in sklepom zagotovimo pravo oporo in optimalno razporeditev sil na celo telo. Tako bomo lažje in dlje tekli, pri tem pa poskrbeli tudi za manjšo možnost poškodb.

Po analizi stopala sem se odpravila k polici s športno obutvijo – izbrala sem obutev znamke Asics. Na prvi pogled so mi v oči padli trije modeli športne obutve omenjene znamke. Še preden sem sploh začela pomirjati športne copate, mi je bilo jasno, da črno-rožnati model Asics Gel Innovate 7 ni primeren zame, saj ima učvrščen notranji del stopala in je primeren za pronatorje.

Športni copati Asics Gel Innovative 7 z učvrščenim notranjim delom stopala (sivo obarvan del stopala) so primerni za pronatorje, ki med tekom zvračajo stopalo na notranjo stran.

Nato so mi v oči padli še rožnati športni copati Asics Gel Noosa Tri 11 in barviti Asics Gel Cumulus 18. Prvi so zelo lepi in ženstveni, krasen model za šminkiranje, vendar blažijo le na zadnjem delu stopala in so manj udobni ali pa vsaj primerni za tek in gibanje v naravi, po raznolikih površinah, od asfalta, kamenja in celo travnatih površin. So krasen športni copat za rekreativno gibanje v športni dvorani, v fitnes centrih in po mestu. Ker nisem mestno dekle, so me bolj navdušili športni copati Asics Gel Cumulus 18. Zakaj? Športni copati blažijo po celem stopalu in so zato primerni za rekreativno gibanje po asfaltiranih površinah in makadamu, kar je zame popolna kombinacija.

Izbira med športnimi copati Asics Gel Noosa Tri 11 in Asics Gel Cumulus 18 je bila težka, a zmagala je funkcionalnost, ki jo ponuja barvit modro-oranžno-rožnat parček športnih copat.

Ko sem športne copate izbrala, sem jih – logično!! – morala preizkusiti na Hervisovi tekaški stezi ob vstopu v trgovino. Resnično udobje, ki ga ponujajo, me je zasvojilo, da sem se le stežka preobula nazaj v svoje gležnjarje s peto :), a kar se mora ni težko … Z njimi sem odšla na blagajno in v trenutku pozabila na rožnate športne copate. Na koncu mi je bil tudi iz estetskega vidika moj izbor bolj všeč, saj so športni copati Asics Gel Cumulus 18 retro videza, kar pa je meni zelo ljub podatek.

Preizkus športnih copatov na Hervisovi tekaški stezi je pokazal, da je bila moja izbira pravilna.

Po izboru obutve je sledil še izbor športnih oblačil. Seveda sem med ponudbo oblačil  znamk, kot so Nike, Puma, Adidas in Asics, iskala takšen kompletek pajkic in topa, ki se barvno in stilsko ujema s športnimi copati in, jasno, mojim stilom. Kaj točno sem izbrala, vam danes še ne bom razkrila, saj se v naslednjih dneh obeta še ena objava na temo tekaških pravil in športne prehrane, v kateri vam bom razkrila svoj tekaški stajling številka 1 v tem trenutku 🙂 Se beremo, a ne?

Hmm, so te pajkice prava izbira za k mojim Asics športnim copatom? Izvedeli boste že čez nekaj dni …

Foto: Love, Eva

You Might Also Like