Beauty

O moči parfumov: Kateri vonj me spremlja na letošnjih poletnih pustolovščinah?

30/07/2019

Veliko je govora o lepih oblekah, o kremah, ki delajo čudeže, o lasni kozmetiki, ki pričara frizuro kot iz TV oglasa, parfumi pa neredko pristanejo nekje v ozadju. Najbrž zato, ker na prvi pogled od njih ni neke očitne koristi na celosten izgled, na videz kože ali na sijaj las. Težko je o njih pisati, saj je vonj izredno subjektivno področje in v resnici težko zatrdim, da bo imelo nekaj kapljic določenega vonja nate enake posledice, kot jih ima name. No, a če mislimo, da je moč parfuma zanemarljiva, se še kako motimo. Njegova moč se razprostira čez vse in ima na vsakega posameznika kar malce usodne posledice. Da ženska brez parfuma ni nikoli dovolj oblečena, govori že stari rek, in te besede še kako držijo. Le vonj pravilno izbranega parfuma, nekaj kapljic te opojne dišave, je tisti, ki poskrbi, da se ženska začne drugače obnašati: bolj ženstveno, bolj prefinjeno, bolj elegantno. Parfum je kot podpis pod naš karakter in temperament, saj hitro pove, ali smo po naravi nežni, odrezavi in glasni, malce vzvišeni ali neizpodbitni romantiki. Vonj parfuma, ki ga izbere ženska, ima, torej, veliko sporočilno vrednost, zato je prav, da si pri izbiranju parfuma vzamete nekaj več časa, pred nakupom 100 ml stekleničke pa najprej preizkusite kak tester parfuma, ki bo po nekaj dneh hitro pokazal, ali ste z izborom na pravi poti ali ne, saj se parfum na vaši koži v resnici ne razvije tako, kot bi želeli, niti na njej ne obstoji.

Nekatere ženske z izborom parfuma tako možno zadanejo, da to postane njihov razpoznaven vonj. Njihov podpis. Njihova nevidna sled, kjerkoli se pojavijo. Sama takšnega parfuma še nisem povsem našla, se pa zelo rada zatekam k vonjem znamke Chloe, Mugler, imela sem obdobje, ko sem bila povsem podvržena Bvlgari vonjem, pred kratkim me je z nekaj dišavami na moje veliko presenečenje navdušil tudi Versace, in da ne pozabim: poezija se pretaka tudi v minimalističnih Chanel stekleničkah. No, marsičesa niti nisem še preizkusila in verjamem, da je moj sanjski vonj morda še ujet v meni ne raziskanem parfumskem svetu, res pa je tudi, da si letošnje poletje prav lepo dišim, ko po sebi popršim nekaj kapljic dobre stare klasike: Dolce & Gabbana in njun Light Blue. Nanj me je spomnilo nedavno brskanje po spletni trgovini notino.si in prav poklical me je, da si ga po nekaj letih vnovič omislim in se skupaj podava poletnim pustolovščinam naproti.

Glede na to, da je ta osvežujoč sadno-cvetlični vonj med nami že od leta 2001 in vse od tedaj velja za poletni hit, ga najbrž ne bi rabila prav posebej predstavljati, a mu bom vseeno namenila nekaj vrstic. Ena glavnih sestavin parfuma je sicilijanska limona. Ta se v paru z jantarjem in mošusom razvije v mogočno, nadvse privlačno in obstojno dišavo, ki se s svojim nevsiljivim vonjem razvija več ur in postopoma razkriva svoje čare: v zgornjih notah se čuti vonj po cedri, modri zvončnici in zelenem jabolku, osrčje parfuma pa sestavlja opojna mešanica bambusa, jasmina in vrtnice. Parfum v sebi nosi nekaj mističnega in name že nekaj kapljic deluje precej usodno: na eni strani me dišava osveži, na drugi me navda z energijo in že navsezgodaj zjutraj, ko se urejam za na delo, prebudi čute, z njo se počutim samozavestnejša in kar nekako svobodna. Že ko pogledam preprosto embalažo v nebeseno modri barvi, me ta, tudi če se nahajam sredi betonske džungle, ponese na peščeno plažo, kjer se šum morja in rahlega poletnega vetriča prepleta z reskim vreščanjem galebov. Oh, res se že veselim poletnih počitnic …

Ker sem do nedavnega moč parfumov v resnici zanemarljala, na porodniškem dopustu ga niti nisem uporabljala, saj se mi je zdelo, da dojenčico Milo dišave kar malo nervirajo, bom zelo vesela tudi tvojega namiga, kateri vonji so tisti, ki izstopajo in s seboj nosijo kanček magije.

Foto: Tina Medvešček

You Might Also Like