Beauty

Nujni opravek v zadnjih tednih nosečnosti je?

09/02/2021

V teh dneh se velikokrat zalotim med prebiranjem člankov v stilu “Kako prebroditi zadnje tedne nosečnosti?”, “Kako se pripraviti na porod?”, “5 reči, ki si jih mora nosečnica privoščiti, preden gre v porodnišnico” itd. Nekateri od teh zapisov na koncu sicer nič kaj veliko ne dodajo k boljšemu življenju nosečnice (morda tudi zato, ker sem pač srečka nosečka), a jaz pač ne morem, da ne bi kliknila na njih in se malce “izobrazila”. Dejstvo je, da zadnje tedne nosečnosti zaznamujejo gnezdenje in priprava sebe, doma in družine na prihod novega člana. Vse to spremljajo utrujenost in lažni popadki, ko se bolj kot kdajkoli svetuje počitek in čas zase, ki bi si ga morala noseča ženska vzeti toliko, kot ji paše in še malce za vnaprej 🙂

No, jaz sicer dvomim, da tisto za vnaprej kaj veliko pomaga, ker če se dogodi, da novorojenček ne spi 5 dni v kosu, si pač utrujen. Morda še bolj, če je telo od prej navajeno težkokategornega lenarjenja. Kljub vsemu pa se mi zdi pomembno, da si nosečnica vzame čas zase. Da se uleže, ko je utrujena in si spočije noge, medenične kosti, hrbtenico. Če tega ne stori, se bolečine samo stopnjujejo in njihove posledice so morda še bolj vidne kasneje, po porodu. Pomembno se mi zdi tudi, da se nosečnica razvaja. Morda kasneje za to več mesecev ali celo leto, dve ne bo časa ali volje. To govorim iz izkušnje. V prvi porodniški sem si komaj vzela čas, da si nalakiram nohte, kaj šele, da bi zašla v kozmetični salon. Po urah dojenja, tolaženja zaradi krčev in nespanja sem stežka našla voljo, da se usedem na stol in si lakiram nohte ali si naredim kopel, ker bo morda ta prehitro prekinjena. Raje sem se na hitro stuširala, ulegla s čajem na kavč in malce zaprla oči. Tudi v kozmetični salon sem stežka zašla. Ne, ker mi ne bi pasalo, ampak se mi je vse to kolovratenje z dojenčico Milo zdelo en sam stres. Na koncu sva iz takšnih seans prišli znervirani in izmučeni do konca. Kakorkoli … zašla sem.

Nosečnost se mi zdi sveti čas, ko si lahko ženska dovoli malce več crkljanja. Jaz si ga, sploh v teh koronskih časih, mirno vzamem. Dosledna sem pri jemanju vitaminov, folne kisline, železa in omega-3 maščobnih kislin, ki jih dobim iz Novalac prenatalne kapsule, dodajam še magnezij Malinca, ki poskrbi za boljšo prebavo, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva celo k boljšemu delovanju mišic in živčnega sistema. A to ni vse! Skrbim tudi za to, kaj dajem na svojo kožo in si dovolim narediti kak tretma zase več.

Vsaj enkrat tedensko se uležem v masažno banjo in poskrbim, da mehurčki s seboj odnesejo vse skrbi in bolečine ter pomirijo duha. Srkam sveže iztisnjeno dozo C-vitaminov, medtem pa si na obraz nadenem masko – enkrat hranilno, drugič vlažilno, tretjič pomlajevalno, četrtič čistilno, petič pomirjajočo. Zaveznike sem v teh zadnjih nosečniških tednih našla v platnenih maskah znamke KORIKA Beauty, ki sem jih odkrila na notino.si. Maskam te znamke sem pravzaprav zvesta že kar nekaj časa, a tokrat se navdušujem nad korejskimi negovalnimi tretmaji Korean Heritage s tradicionalnimi korejskimi sestavinami iz otoka Jeju. Kar opažam pri tovrstnih maskah, je, da koži resnično podarijo tisto, kar potrebuje. Tekstura maske, s katero je prežeto platno, je takšna, da jo koža posrka vase, zato je ta po tretmaju mehka, navlažena, sijoča in pomirjena, pa tudi napeta in čvrsta. Kot bi jo zaoblil val svežine in energije.

Najboljše pri teh maskah je, da v res kratkem času naredijo čudež. Nekaj minut je dovolj za velik učinek in morda mi bo po kakšni prebedeni noči in stresnem dnevu vseeno uspelo takšen tretma vključiti v svojo večerno lepotilno rutino. Upanje umre zadnje … 🙂

Foto: Tina Medvešček

You Might Also Like