Comfort zone

Noro zdrav in slasten bananin kruh

25/04/2017

Čeprav večino časa za zajtrk jem grški jogurt in kosmiče, se klasike včasih naveličam in si zaželim spremembe. V soboto popoldne se mi je tako povsem uprla misel, da bi se v nedeljsko jutro prebudila na ustaljen način. Začela sem pregledovati recepte in brskati za sestavinami, ki jih imam na voljo, da spečem nekaj slastnega in zdravega. Pomislila sem na bananin kruh. V zadnjih tednih sem ga v raznih insta objavah večkrat zasledila, ob fotografijah so se mi vedno pocedile sline, kar je pomenilo le nekaj: treba bo zavihati rokave, v roke prijeti kuhalnico in zamesiti kruhek. Ha, v resnici prav veliko packanja in mesenja ni, pač pa je izbrane sestavine potrebno le zmešati v pravilnem vrstnem redu. 10 min dela, 25 min pečenja. Preprosto, da je kaj!

Najprej sem zmešala suhe sestavine (skodelica mletih mandljev, 3 jušne žlice kokosovega sladkorja, 1/2 skodelice prosene moke, 1/2 skodelice pirine moke, 1 čajna žlica vinskega kamna, 1 čajna žlica cimeta, 1/2 čajne žlice soli). V drugi posodi sem zmešala še mokre sestavine (2 večji pretlačeni banani, 2 jušni žlici stopljenega kakavovega masla in 3 “chia” jajca = 3 jušne žlice chia semen zmešaš z 9 jušnimi žlicami vode in pol skodelice rastlinskega mleka; v kolikor nimaš chie, lahko uporabiš tudi 3 jajca). Bananin kruh lahko sicer narediš iz klasičnih sestavin (bela moka, jajca, kvas, maslo), a jaz sem se raje odločila za telesu in prebavi prijaznejšo vegansko alternativo s superživili, ki sem jih naročila pri Sensilabu. Mešanico mokrih sestavin sem dolila v mešanico suhih sestavin in vse skupaj z mešalnikom zmešala v gladko zmes. Prelila sem jo na pomaščen tortni model, kruhek okrasila z nadrobljenimi mandlji in vse skupaj prepustila toplotni obdelavi (25 minutk na 180°C).

Naslednje jutro sem uživala v slastnem obroku bananinega kruha, ki sem ga kot pravi sladkosned pomakala v mamičino domačo slivovo marmelado. Njami!

Foto: Love, Eva

You Might Also Like