Comfort zone

Načrtovanje dopusta nekoč in danes

09/07/2018

Lagala bi, če bi rekla, da sem bila kdajkoli res dobra v pakiranju in mi je na potovanje uspelo vzeti ravno prav vsega. Daleč od tega! Ampak res daleeeeč! Vedno sem se na pot odpravila z nabasanim kovčkom in tremi dodatnimi velikimi torbami krame, a čim sem se morala iz stajlinga, v katerem sem pripotovala, preobleči v nekaj svežega, sem že ugotovila, da sem doma pozabila to in to in to. Pa se s tem niti nisem kaj preveč obremenjevala, ker čar dopusta je bil pri meni vedno tudi šoping. Da si iz počitnic prinesem kak kos, ki me bo spominjal na dopustniško brezskrbnost, magičen kraj in modni utrip mesta, se mi je zdelo nič kako fino. No, še zdaj se mi, le da za pretirane nakupovalne podvige nimam časa oz. Mila nima volje za kaj takega 😹😹😹 Če sem, torej, pred materinstvom kljub neracionalnemu pakiranju razmišljala neobremenjeno v stilu “važno, da imam s seboj dokumente in bančno kartico”, pa sem se na zadnji (in tudi prvi daljši z Milo) dopust pripravljala veliko bolj premišljeno in zbrano. Želim imeti vse pod nadzorom in nikakor ne bi rada, da mi kakšna brezvezna nevšečnost pokvari neprecenljiv družinski čas, zato sem tudi k pripravam na prvi del družinskih počitnic pristopila malce bolj skrbno.

Priznam, da sem pred leti kdaj preprosto pozabila na ureditev zdravstvenega zavarovanja za tujino. Lahko mi rečeš, da sem neresna. Imaš prav! No, letos do tega vsekakor ni prišlo. Zadeva je bila predčasno urejena. Še več! V poslovalnici Abanke sem sklenila turistično zavarovanje, ki zagotavlja finančno varnost na potovanjih in izletih v tujini v primeru nepredvidene poškodbe ali bolezni.

Jasno, vse predpriprave na potovanje so bile v znamenju “Mila se mora dobro počutiti”. Z naborom oblačil sem sicer pretiravala, saj sem v MOMMY BAG natlačila skoraj vso njeno garderobo. Kljub vsemu pa je zahvaljujoč lubenicam, melonam, plezanju po vseh mogočih površinah (še najraje pa po travi in mivki), učenju manevriranja s hrano in  flašo v resnici zapackala večji del zaloge oblačil, nekatere tudi za večno 🤦😹🤦. Drugo JuJuBe torbo sem napolnila z večjimi 120×120 cm povijalnimi plenicami, ki sem jih na plaži uporabljala za brisanje (namesto brisač). Količina garderobe dojenčka je sicer zelo relativna zadeva, zavisi tudi od tega, kje dopustujete, vsekakor pa po mojih izkušnjah v njej ne smejo manjkati zaščitni klobuček, kopalke in sandali.

Glede kopanja dojenčka v kopalkah so sicer deljena mnenja. Nekateri pravijo, da jim bolj paše, če so nagci, ampak meni se iz vidika higiene zdi uporaba kopalk veliko boljša izbira. Čim je Mila prišla iz vode, pa je kopalke nadomestila hlačna Pamperska. Te plenice so meni trenutno res zakon, ker se vsakič znova borim z Milo, ko je potrebno natakniti plenico. Toliko animiranja je potrebnega, da spraviva že hlačno plenico na ritko. Klasičnega pritrjevanja plenice si niti ne predstavljam več. Trenutno se skozi luknje za nogice igrava nekakšno “ku-kuc” igrico, ki se ji zdi super smešna. Krasno! Meni je prav …

Seveda so obvezna oprema v vsaki počitniški potovalki, ki potuje v tople kraje, tudi kreme z zaščitnim faktorjem in hladilno negovalne kreme za po sončenju. Pakižki smo se letos založili z repertoarjem Afrodita, vključno z njihovo marmelado za lepši ten mamičinih nog 😀 😀 😀

Če se po eni strani trudim igrati neko fašionisto, pa se mi to včasih zdi kar malo smešno in se vdam v usodo, da sem zdaj pač mama in so zame najboljša izbira kratke hlače in majica. Najbrž je sicer na fotografijah luškano videti, kako v petkah in damski oblekici za seboj vlečem kovček, na rami nosim dve ogromni torbi, prosto roko pa krasi Milin najljubši medvedek, a v resnici največkrat pristanem v klasičnih šlapah, kratkih hlačah in moji najljubši majici za dojenje ta hip. Govorim, seveda, o tej TUKAJ. In to je pravzaprav, poleg enodelnih kopalk, na katere prisegam letos, skoraj edini kos, ki ga res moram imeti s seboj vedno in povsod.

In če sem že omenjala medvedka. Igrače sicer niso nekaj, s čimer bi se Mila zelo zamotila, a nekatere so ji kljub vsemu ljube. Seveda imajo tudi igrače faze. Enkrat ene, drugič druge, a medvedku vedno rada pokloni “moj moj” objem ali pa mu na nos prilepi “bi biiiip” poljubček. Plaža pa je, jasno, prostor za kanglico in modelčke za delanje potičk in prelivanje vode.

Zgoraj sem napisala, da je res nujno imeti s seboj dokumente in bančno kartico. A, logično, tukaj manjka še nekaj … TELEFON! Preko njega sem na minulem dopustu napisala nekaj blog objav, te preko Instagrama obveščala o dogajanju in najboljšem splitskem sladoledu, meni pa je precej dobro služila tudi brezplačna mobilna aplikacija Abamobi, ki mi kot mobilna banka omogoča, da imam družinske finance vedno pod nadzorom, pa tudi kalkulator valut kot eden izmed pripomočkov mi na potovanjih pride pogosto prav. Pripomočki, kot je kalkulator valut, so na voljo prav vsem, ki si aplikacijo Abamobi brezplačno prenesejo na pametno napravo, sicer pa Abamobi resnično olajša poslovanje z Abanko, saj mi omogoča, da tudi na dopustu preverim stanje, imam nadzor nad transakcijami in še in še.

Ko sem pred nekaj leti sredi Londona izgubila bančno kartico, sem bila preostanek potovanja precej živčna. Nisem vedela, kako je prišlo do izgube kartice in ali se je morebiti zgodila kraja, na daljavo pa mi te informacije iz matične banke niso mogli sporočiti. Panika, panika, panika! Zdaj se proti njej preventivno borim s funkcijo Abasms, ki mi prihrani odvečne skrbi za primere nepooblaščenih nakupov. Super je, ker vedno, ko kaj plačam s kartico, dobim SMS. V kolikor bi dobila SMS o nakupu, za katerega vem, da ga nisem opravila, bi znala tudi primerno odreagirati in preklicati kartico. Zaenkrat mi tega še ni bilo potrebno storiti, a sem pomirjena ob dejstvu, da imam večji nadzor in s tem večjo varnost osebnih financ.

Počitnice so zagotovo nekaj, česar se najbolj na svetu veselim. Verjamem, da nisem edina. Morda pa je letos, ko sem mami, razlika od prejšnjih let v tem, da sem malenkost bolj obremenjena, saj se zavedam, da je eno bitje precej odvisno od mene in da je moja organiziranost precej pomembna za družinsko srečo.

Objava je nastala v sodelovanju z Abanko.

V objavi nosim top in krilo SheIn (TUKAJ) in sandale Guliver.hr (TUKAJ).

Foto: Žiga Lovšin, Katarina Veselič (z Milo na plaži)

You Might Also Like