Beauty

#momdermclass: Kako negovati kožo svojega otroka?

20/02/2018

Letošnje Valentinovo je bilo zame zares nekaj posebnega. Ne, nisem prejela šopka tulipanov od moža, sem pa prejela cel kup koristnih informacij o negi dojenčkove in otroške kože na prvem #momdermclass z naslovom Od prvega dne življenja pod okriljem znamke La Roche Posay. Slednja namreč že preko 30 let sodeluje z dermatologi iz vsega sveta v želji, da bi ustvarila izdelke za nego občutljive kože. Potrebe takšne kože najlažje zadovolji z linijo LIPIKAR, natančneje z izdelkoma Lipikar Syndet AP+ in Lipikar Baume AP+, ki sta ustvarjena za nego izredno suhe in srbeče kože. To sta izdelka, ki ju uporabljam že nekaj časa in sem nad njima navdušena. Ne samo za nego Miline kože, tudi sebe razvajam z njima, saj najbolj učinkovito pomirita mojo precej suho kožo. Se še spomniš, ko sem lani med nosečnostjo trpela zaradi zelo suhe kože? Takrat sem kot pomoč navedla ravno ta dva izdelka. Mislim, da sta mi kar malo rešila življenje 🙂 Na #momdermclass predavanju pa sem spoznala še dva izdelka, ki ju že vestno uporabljam na Mili in sem navdušena, kako hitro ji pomagata. Mili so se v zadnjih tednih na hrbtu pojavili suhi lišaji. Priznam, da nisem vedela, čemu naj jih pripišem, a sem po prebiranju in iskanju informacij hitro ugotovila, da gre za zimske ekceme, ki se pojavijo kot posledica mraza in ogrevanja. Mazala sem jih z mastnim hladilnim mazilom in je bilo sicer iz dneva v dan boljše, ampak ekspresni rezultat pa je naredila šele krema CICAPLAST Baume B5, ki pospeši obnovo razdražene in razpokane povrhnjice. Prav neverjetno je, da je Mila praktično čez noč ostala brez lišajev. Drugi izdelek, ki me je zaradi svoje priročnosti navdušil že na predavanju, pa je bil Lipikar STICK AP+. Gre namreč za idealen izdelek za v torbico, saj je majhen, nanesemo pa ga lahko brez packanja in razmazovanja neposredno na kožo. Učinek? V trenutku pomirjeno srbenje kože in ublažen refleks praskanja. Zdi se mi res fin, saj Mila sovraži nanašanje krem na obraz. Ob tem spušča tako smešne zvoke in grimase, kot da se bo utopila v dveh kapljicah kreme. Nanos stika pa se ji ne trenutke zdi celo zabaven (beri: če jo jaz med nanašanjem s stikom animiram, se celo smeji).

A da ne bom govorila le o svojih najljubših La Roche Posay izdelkih, se mi zdi prav, da s teboj delim tudi kakšno splošno informacijo o negi otroške kože. Te je po uvodnem pozdravu predstavnice znamke La Roche Posay, Petre Mlakar, z nami, mamicami-blogerkami, delila dr. Ana Škoberne, dr. med., specialistka dermatovenerologije. S svojim predavanjem je resnično pritegnila našo pozornost, saj je o strokovni tematiki govorila na tako poljuden in sproščen način, hkrati pa večkrat poudarila, da vsaka rdečina na otroški koži nikakor ni razlog za paniko, saj na videz ista rdečina vodi v različna bolezenska stanja kože, bodisi akutna bodisi kronična. Na drugi strani pa je pomembno, da starši opazujejo kožo otroka in ustrezno reagirajo, v kolikor se rdečina spreminja ali morda sklepajo, da je ta posledica alergije na hrano ali kak drug dražljaj. Vsekakor si velja zapomniti, da panika ni potrebna, saj se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha … ali v tem primeru: dojenčkova koža je veliko bolj dovzetna za vse zunanje dražljaje kot koža odraslega človeka, a večina lišajev, izpuščajev in rdečin izzvenijo sami od sebe. So le znak, da se v telesu dogaja borba in s tem se izboljšuje otrokov imunski sistem.

Izrednega pomena se mi zdi poudarek, da se starši pričnemo zavedati, da voda nikakor ne škodi koži, pa četudi je ta še tako suha. Dojenčkom in otrokom s suho kožo lahko večerno rutino čofotanja v kadi ponudimo sleherni večer, le da temperaturo vode ohranimo nekje med 32 in 33°C, saj je pri višjih temperaturah srbenje bolj izrazito. Pomembno pa je, da vodo zmehčamo s kopeljo ali otroka umivamo s sintetičnim milom, naj si bo sindetom, oljnim gelom ali antiseptičnim pripravkom. Po tuširanju kožo nežno obrišemo in na še vlažno kožo, ki je bolj dovzetna za sprejem hranil iz negovalnih sredstev, nanesemo pomirjajočo kremo ali olje. Olj nikoli ne nanašamo na suho kožo, saj v takšni obliki olja povzročajo dodatno srbečico in izsušujejo kožo (četudi je koža takoj po nanosu videti sijoča in svilnato mehka).

Ne glede na to, ali ima otrok suho kožo ali ne, je preventivno bolje uporabljati kremo, saj je koža s tem zaščitena in nahranjena. To pa je, jasno, le dober korak v boju proti najrazličnejšim lišajem, pikicam in rdečinam na koži. Koža, nagnjena k atopiji, pa nima dovolj filagrina, beljakovine, ki zagotavlja sprijemanje med celicami v zunanji plasti kože, in lipidov, ki so naravno prisotni na njeni površini in jo ščitijo pred potencialnimi alergeni. Pod temi pogoji lahko dražeče snovi iz okolja, ki jih običajno dobro prenašamo, kot so cvetni prah, prah in nekateri kozmetični izdelki, prodrejo v kožo in povzročijo izbruh ekcema. Bolezen se običajno pojavi po dopolnjenih treh mesecih starosti (včasih tudi prej) in lahko traja nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od otroka. Brez ustreznega zdravljenja lahko pride do začaranega kroga srbenja: zaščitna plast kože se s praskanjem še bolj poškoduje in omogoči, da v kožo prodre še več alergenov in dražečih snovi, kar pa spodbudi nadaljnje srbenje. Pomembno je, torej, da na kožo nanašamo dovolj klinično preizkušenih sredstev, ki koži vračajo vlago in lipide, saj s tem omilimo vnetno stanje in srbečico, hkrati pa se izogibamo domačim pripravkom in mazilom, ki neredko začetne težavice poslabšajo v zdravnika potrebne težave.

To je le nekaj nasvetov, ki bi ti morda kot mamici ali celo lastnici zelo suhe kože koristili. Še več dodatnih informacij o negi otroške kože, nagnjene k atopiji, lahko izveš v Facebook pogovoru med dr. Ano Škoberne in blogerji: TUKAJ Prepričana sem, da bo marsikatera informacija razblinila dvome, porušila mite in pregnala kakšen panični izpad ob prvi pikici, ki se bo pojavila na občutljivi koži dojenčka.

Dan smo pričeli s kavo in rogljički, končali pa z odličnim kosilom, ki žal ni bilo foto dokumentirano.

Eva Lozina (Nepopolna mama), Petra Mlakar (predstavnica La Roche Posay), dr. Ana Škoberne

CICAPLAST Baume B5 me že navdušuje, poganjalček Babadu pa je prav tako na mojem seznamu želja … za Milo!

Na dogodku sem se družila z Nino Držaj (Z ljubeznijo, mama), Evo Lozina (Nepopolna mama), Tjašo in Juretom Maroltom (Ljubki nesmisel), Jonijem (Oopsi) in Danijelo (Mami na Off)

Blogerji z dr. Ano Škoberne in predstavniki La Roche Posay

Blogerji z dr. Ano Škoberne

Šopek mami blogerk nad Ljubljano

Stajling: Jakna in bluza SheIn, hlače C&A, gležnjarji Deichmann

Hvaležna jaz, ker sem bila del tako čudovite družbe. Hvala, La Roche Posay Slovenija <3

  Foto: Anže Mulec

You Might Also Like