Comfort zone

MISIJA: Uvajanje goste hrane

05/03/2018

Kako hitro beži čas … Komaj je prišla na svet, zdaj pa se Mila že srečuje s pravo hrano. Uvajanje goste hrane pri dojenčkih je zagotovo posebno obdobje, ki ga stežka pričakujeta oba starša. Gre za neko stopničko višje, ko lahko otroka začneš še bolj aktivno vključevati v svoj urnik in z njim tempirati čas kosila, kasneje malic, nato še zajtrka in večerje (ali kako drugače, vsak starš ubere svoj pristop). Gre za trenutke, ko skupni obroki postanejo še bolj aktivni kot sicer, gre za trenutke čiste zabave s hrano, packanja in neredko iskrenega smeha. O tem več v naslednjih dneh, danes pa predvsem o tem, kako se je pravzaprav Mila prvič srečala z gosto hrano in kako smo prebrodili težave z zaprtjem, ki pogosto pestijo naše male zakladke ob uvajanju goste hrane.

Ves čas sem sanjala, da bo njena prva gosta hrana bučka, ampak temu ni bilo tako. Ker se ponoči res veliko zbuja, sem po nasvetu pediatra Mili najprej za večerjo pripravila zelo razkuhan riž. Čeprav ga je lepo jedla, pa ta poteza spalnih navad ni popravila, Mila pa je bila po rižu precej zaprta. To sem ukinila in ji namesto tega najprej začela kuhati kompot iz fig in sliv. S tekočino, v katero sem nacefrala slive in fige, sem uspešno popravila Miline težave s prebavo, nato pa sva na dnevni jedilnik končno uvedli bučke, sledile so jim hokaido buče, korenček, koleraba, cvetača, sladki krompir in navadni krompir. Ko se je nekako srečala z vso priporočljivo zelenjavico, ji sedaj iz nje pripravljam najrazličnejše kašice, nekajkrat tedensko pa ji ob zelenjavni kaši po koščkih ponudim še piščančka ali lososa, pa tudi proseno kašo, polento ali zdrob. Vmes sem ji za kratek čas zaradi vnovičnih težav z zaprtjem iz prehrane izločila korenje in cvetačo, ki naj bi povzročala tovrstne težave, na vsakodnevni jedilnik pa sem poleg kompota uvedla še sladke kamilice. Začela sem paziti tudi pri pripravi zelenjavnih kašic. V njih sedaj puščam več vode, v kateri se kuha zelenjava, in ji raje ponudim bolj tekočo spasirano zelenjavo. Zahvaljujoč tem ukrepom je Milin želodček zdaj vesel, Mila pa ob hrani spušča odobravajoče zvoke, kot so mmmm in ama ama. Zelenjave ji vedno skuham več, saj opažam, da pogosto v času kosila okoli 13h poje malce manj, okoli 15h ali 16h, ko odspi še eno rundo, pa ji paše več.

Večerje v obliki goste hrane še nima, tudi zjutraj ji zaenkrat še najbolj diši moje mleko, v dopoldanskem času, okoli 10h, pa ji ponudim riževo kašico, kompot in v zadnjih dneh banano ali avokado. Postopoma bom začela uvajati še kak sadež več, a s tem ne hitim, saj se mi zdi bolj pomembno, da vzljubi vso zelenjavo, zdrave žitarice, ribe in meso. Zaenkrat imam občutek, da ima te reči celo raje kot recimo sladko banano, kar mi je precej všeč.

Čeprav ji že sedaj ponujam zelenjavo, meso in ribe tudi po koščkih, pa bom k temu bolj aktivno pristopila, ko bo samostojno sedela za svojim stolom. Do tja jo loči še nekaj dni, a stol že čaka na njo in že komaj čakam, da ti ga pokažem in s teboj delim to izkušnjo. Trenutno se Mila prehranjuje v mojem naročju ali v ležalniku Nuna Leaf Curv (natančneje si ga lahko pogledaš v spletni trgovini Mali zakladi – TUKAJ). Ta mi resnično pride prav, ko ji po žlički dajem čajček ali redke kašice, saj je glavica v njem ravno prav dvignjena in nagnjena.

Toliko zaenkrat … S teboj delim le še Milin prvi jedilni set. Meni je res lep, ob pogledu nanj pa postanem kar malo nostalgična, kajti jaz imam svojo prvo skodelico z zajčki še vedno shranjeno in še vedno služi svojemu namenu. Kosmiči za zajtrk so iz nje daleeeeč najboljši 😀

Milin prvi jedilni set Bloomingville iz ekološkega bambusa, krasijo pa ga čudovite živalske ilustracije (več o njem v spletni trgovini mali zakladi – TUKAJ).

 

Bučke in korenček sta bili v resnici prvi zelenjavi, s katero se je Mila srečala. A nekaj dni kasneje se je izkazalo, da je v resnici sladki krompir tisti, ki ga Mila res obožuje.

Foto: Katarina Veselič

You Might Also Like