Comfort zone

MISIJA: Uvajanje goste hrane, 2. del

14/03/2018

Pred nekaj dnevi sem s teboj delila, kako sem začela Mili uvajati gosto hrano (TUKAJ). Lahko rečem, da nam gre vse skupaj kar dobro od rok. Mila je sprva sicer zelo rada jedla, zadnje dni pa jo je ujela viroza in smo v fazi stagnacije. Nekaj dni, razen mojega mleka, ni hotela nič jesti, zdaj pa počasi dobiva apetit in pogleduje za hrano ali z “ama ama” nakaže, da bi želela nekaj pojesti. Tega sem res vesela, čeprav količinsko še nismo tam, kjer smo bili pred virozo.

Danes sem ti želela predvsem povedati, da je hranjenje postala res zanimiva dogodivščina. Včasih se moram na to res pripraviti, saj je po končanem obroku hrana resnično vsepovsod. Na tleh, po stolu, po meni, Mila pa je videti, kot bi se potopila v kašico. Od stopal do las, v rokavih in v nosnicah … njena kaša se ujame v vse kotičke, ampak meni je to res lepo opazovati (čeprav je koš z umazanim perilom vsakodnevnemu pranju navkljub ves čas poln). Če se nama le kam ne mudi, ji dovolim, da se s hrano igra. Dovolim ji, da prime žličko, s katero jo pitam. Včasih ji dam v rokice še eno žličko in se z njo igra in jo nosi v usta. Iz večine zelenjave ji pripravim kašo, a kak košček zelenjave pustim malo večji in ji tako omogočim, da ga prime v roke, ga nese v usta in se z njim igra. Od kar uporabljam Oribelov Cocoon stol za hranjenje, je to še lažje, saj ima ta mizico in varnostne pasove, tako da sem res mirna, ko Mila sedi in se igra s hrano, hkrati pa je stol tako enostavno očistiti, da se s posledicami packanja sploh ne obremenjujem :)))))

Kadar je na meniju zdrob, polenta ali kakšna podobna kašica, ji klasične mizice niti ne pripenjam na stol, pač pa uporabim zgolj manjšo mizico, na katero lahko odložim skledico in kozarček s čajem/stekleničko.

Prednost Oribelovega stola je tudi, ker se nagiba, otrok pa lahko v njem počiva oz se lažje prehranjuje v nagnjenem sedežu, če še ne sedi samostojno. Nagib sedeža je sicer mogoč le, če na stol ni pritrjena nobena od mizic. Logično! 🙂 Moram priznati, da mi je ta stol, ki raste z otrokovim razvojem, res olajšal rutino prehranjevanja in imam občutek, da tudi Mila v njem res uživa. Se niti ne upira, ko jo posedam vanj. Ker je na kolesih, pa je tudi enostaven za premikanje po prostoru. Včasih Milo skupaj z njim odvlečem v kopalnico, ona pa me mora gledati, kako si umivam zobe ali si delam hitri make up za odhod na kavico ali sprehod z vozičkom. Ah, nekateri otroški izdelki so res tako krasni in olajšajo življenje, drugi niti ne tako zelo. Ob vsej ponudbi pa se je težko odločiti, kam se res splača investirati. Imaš ti podoben problem?

Recept za Milino najljubšo kašico? Z veseljem! V neslani vodi skuhamo sladki krompir, cvetačo in kolerabo, pretlačimo z vilicami in uživamo v sladkem okusu slastne zelenjave. 

Več o stolu za hranjene Oribel Cocoon: TUKAJ

Foto: Enja Brelih

You Might Also Like