Comfort zone

Misija: Mila za mizo

05/06/2018

Ko sem pred časom na svojem Instastoryju objavila jed za Milo (zelenjavni pire z ajdovo kašo in kozjim sirom), se je usul val vprašanj, kako sem to pripravila in kaj sicer Mila je. To me je spodbudilo, da objavim nekaj receptov jedi, ki se pogosto znajdejo na Milinem meniju. Opažam, da nas je veliko mamic, ki nimamo idej, kaj bi še pripravile svojim otrokom za pod zob, in nas skrbi, da jedo preveč enolično. Najbrž imamo tukaj še nekoliko večjo težavo mamice, ki smo se odločile, da otroku do približno prvega leta starosti ne dajemo mlečnih izdelkov, pa tudi z mesom ne pretiravamo, hkrati pa mu želimo kljub vsemu ponuditi okusno hrano, pa čeprav je ta nesoljena ali nesladkana. Tudi jaz bom vesela tvojega namiga, kako lahko še popestrim Milin meni.

Juha z zmečkanim korenjem in piščancem
Precej se borim s tem, da Mila dovolj popije, saj se začne po dveh požirkih vedno afnati in delati mehurčke. Super smešno sicer, a to ne zmanjša moje skrbi o dehidraciji. Zato sem Mili pričela kuhati juhice, najraje ima tole: Na čebuli prepražim nekaj koščkov piščanca, korenje in kolerabo (kdaj dodam tudi bučke, por, jajčevec in/ali paradižnik). Zalijem z vodo in kuham, da se vse zelo zmehča. Od začimb dodam peteršilj, česen in baziliko. Včasih juhi dodam še kakšen makaronček ali riž, da je jed bolj krepčilna. Ob serviranju zelenjavo malce pretlačim z vilico, a na srečo Mila nima večjih težav s koščki hrane.

Zelenjavni pire z ajdovo kašo in kozjim sirom
Mila v bistvu raje je koščke kot kašice, a zelenjavni pire obožuje. Pripravim ji ga iz krompirja, sladkega krompirja in kolerabe. Zelenjavo skuham v neslani vodi. Vodo odlijem in zelenjavo pretlačim. Ajdovo kašo skuham posebej. Ob serviranju čez pire in kašo naribam kozji sir.

Pečen losos in pire sladkega krompirja
To je jed, ki jo je Mila v trenutku vzljubila, že nekje pri petih mesecih. File lososa le popečem na olivnem olju, pire iz sladkega krompirja pa pripravim podobno kot zgornji zelenjavni pire – pretlačim zelo mehko skuhan sladki krompir. Naj dodam, da je to vsekakor kombinacija, ki ne potrebuje nikakršnih začimb in je kljub vsemu noro okusna.

Jajčna omleta s popečenim avokadom
Mila ima zelo rada kombinacijo jajc in zelenjave. Zelo ji teknejo šparglji z jajci, tudi sataraš, torej paradižnik z jajci, ima rada, a opažam, da ji najbolj diši slednje: na olivnem olju popečem razžvrkljano jajce, da nastane omleta, posebej pa popečem še koščke zrelega avokada le toliko, da zlato porjavijo.

Zelenjavna rižota
Še ena sestavina, ki jo Mila obožuje, pa je riž. Hecno, ker se mi zdi, da gre ta marsikateremu otroku na živce, a Mila ga ima nadvse rada, zato zelenjavno rižoto rada pripravim v dneh, ko me morda čaka kak opravek več. Skuham večjo količino rižote, saj je ta pogosto naslednji dan še boljša kot na dan, ko je bila skuhana. Takole jo pripravim: riž skuham posebej, saj ga malenkost dlje kuham kot sicer. Dodam ga na čebuli prepraženi zelenjavi (por, korenje, koleraba, paprika). Od začimb dodam mleti česen in peteršilj. Nekako opažam, da je tako pripravljena jed zelo fajn tudi, ko moram hrano pripraviti za na pot in jo servirati v termo posodico.

Morda se sprašuješ, kje med temi recepti sta se izgubila brokoli in cvetača. Njiju moja gospodična ne obožuje preveč. Morda ti poznaš kako recepturo, po kateri otročki vzljubijo tudi to zelenjavo? Piši mi, prosiiiiim!

You Might Also Like