Comfort zone

MISIJA: Dojenje

22/02/2018

Zeliščni čaj mama pijem skozi ves dan, tudi hladnega, med dojenjem, pospravljanjem, spletnim nakupovanjem, za zajtrk in pred večernim počitkom.

Na blogu sem že večkrat zapisala, da je Mila zgolj dojena punčka in da zavrača vse druge oblike “cucljev”: ne dišijo ji niti dude niti stekleničke. Posledično si mleka niti ne črpam, ni mi pa še čisto jasno, kaj bomo storili, ko bom morala kam it in bo moj mož obsojen na kakšno uro varstva. Bo kar zabavno! Zaenkrat pa z Milo skupaj preživiva 24/7 in sem ji, pa naj si bo za hrano, pijačo in crkljanje, na voljo, kadarkoli si to zaželi. Tako namreč dojemam dojenje in iz dneva v dan opažam, da ga tudi Mila. Doji se, ne le ko je lačna ali žejna, pač pa ko potrebuje toplino, varnost, crkljanje, pomiritev v višji obliki, kot ji jo lahko ponudim z objemom in poljubčkom. Opažam, da je še posebej intenzivno prisesana name, kadar imava kakšen bolj aktiven dan in sva dopoldne, recimo v nakupovalnem centru. Jasno, takrat naju zamotijo druge reči, a ko prideva domov, moja punčka tri ure spi v mojem naročju in se crklja. To so zame najbolj čarobni trenutki, saj si obe resnično spočijeva in se naužijeva druga druge. Kot sem že omenila v eni izmed objav, sem namreč tudi jaz na njo noro navezana in najlepše mi je, ko spi v mojem naročju in prede od ugodja. Včasih se zgodi, da mi kdo reče, naj ji jo takrat predam, da bi jo še on/a malo pocrkljal/a in, mirne vesti priznam, da mi to ni najbolj prav, saj se mi zdi, kot da mi s tem ukrade dragoceni čas s hčerko. Morda se sliši sebično, a meni je ta čas nagrada, pika na I, ker mi je uspelo prijetno utruditi otroka in ga zazibati v spanec.

No, da ne zaplavam čisto v drugo smer. Veliko bodočih mamic me je v zadnjih mesecih vprašalo, kako mi uspeva imeti dovolj mleka. Ne vem točno, kaj bi odgovorila na to, saj so razlage različne. Najbrž je precej odvisno od vsake posameznice in njenih danosti, ali mleko ima ali ga pa nima. Kljub vsemu pa me nič ne stane, če s teboj delim še, kako sem k misiji DOJENJE pristopila jaz. Ne vem, ali so ti ukrepi resnično bistveno vplivali na to, da je Mila lahko polno dojen otrok, a skupek vsega zagotovo pozitivno vpliva na laktacijo.

1. VSE JE V GLAVI

Saj veš, kaj pravijo. Psiha vedno vpliva na končni razplet. Jaz tekom nosečnosti nisem niti enkrat pomislila na to, da ne bom imela mleka. Če verjameš ali ne: stekleničke in enega paketa adaptiranega mleka za vsak slučaj niti kupila nisem. S tem se preprosto nisem ubadala, pač pa sem raje verjela, da mleko bo. So se mi pa prsi že v prvih tednih nosečnosti zelo povečale, kolostrum pa sem opazila nekje v juniju (rodila sem avgusta). Vem, da to ni zagotovilo, da mleko bo, a nekako sem tudi zaradi tega ostala pozitivna …

2. VEČJE KOT JE POVPRAŠEVANJE, VEČJA JE PONUDBA

Takoj ko sem rodila, sem Milo dojila več kot eno uro že v porodni sobi. Nato sem jo v porodnišnici res veliko pristavljala in tako poskrbela, da sva se nekako “začutili”. Ko sem prišla domov, ni bilo nič drugače. Veliko sem pristavljala. In čeprav je Mila šolski primer lepega pristavljanja, se mi zdi resnično pomembno, da mamica ne obupa in pristavlja, pristavlja, pristavlja. Vem, da nekatere mamice k dojenju in hranjenju pristopajo precej taktično in dojijo strogo na tri ure, jaz pa se s tovrstnim taktiziranjem nisem ukvarjala, pač pa sem delala po mojem občutku in Milinih željah. Posledice tega so jasne: več je povpraševanja, več je tudi ponudbe 🙂 Včasih mi sploh ni (bilo) jasno, kako imam sploh lahko še kaj mleka, ko pa je Mila ves čas priklopljena name, ampak ravno takrat se je izkazalo, da imam še več mleka. Fino!

3. TEKOČINA JE NAJPOMEMBNEJŠA

Pravijo, da nekvalitetnega mleka ni. Če, torej, mamica premalo poje, bo najbrž shujšala, saj bo telo črpalo iz zalog. A da se bo mleko delalo, potrebuje predvsem tekočino. V porodnišnici smo vsako jutro dobile belo kavo (projo), čez dan pa smo spile res veliko čaja. Tega sem se nato držala tudi doma. Še danes spijem vsaj dve skodelici bele kave dnevno, tekom dneva pa preko dveh litrov čaja za dojenje, ki pospešuje laktacijo. Jaz pijem kar mama čaj Frutek. Opazila sem, da se resnično pozna na količini mleka, kadar spijem veliko čaja za dojenje oz. sem kak dan malo pozabila na tovrstno hidracijo. Del moje jutranje rutine je tako zdaj postalo tudi, da na štedilnik postavim dvolitrski lonec vode in skuham čaj za dojenje, ki ga tekom dneva pijem tudi hladnega.

Frutek mama zeliščni čaj je naravna in pazljivo izbrana mešanica 6 različnih zelišč: janež, komarček, kumina, citronka, koriander, robida.

4. PAZLJIVO PRI PREHRANI

Čeprav večji poudarek dajem tekočini, pa sem seveda med dojenjem pozorna tudi na prehrano. Ker polno dojim, sem več lačna in lakote ne poskušam utišati, pač pa več jem. Pojem veliko raznih zelenjavnih juh, med redne prigrizke, ki pospešujejo laktacijo, dodajam sezamovo ploščice in korenje. Jem zgolj termično obdelano zelenjavo in sadje. Ker so citrusi znani po tem, da negativno vplivajo na količino mleka, se jim izogibam. Izogibam pa se tudi močno začinjenim jedem in živilom, ki so znana po tem, da napenjajo in bi Mila lahko imela zaradi njih težave (vse oblike zelja, kisla oz vložena  zelenjava, fižol, plesnivi siri, suhomesni izdelki).

Čaj vsebuje tudi zelišča, ki spodbujajo laktacijo pri doječih materah, kar je utemeljeno z dognanji sodobne fitoterapije.

Če bom s svojimi nasveti pomagala kakšni mamici pri večji zalogi mleka, sem res vesela. Vesela bom tudi nasvetov drugih mamic, kako pa ve skrbite za zadostne količine mleka? Pristopate k dojenju taktično ali uživate med dojenjem in vam je toplo ob misli, da ste vašemu malemu zakladku ne le hrana, pač pa tudi varen pristan, uteha in ljubezen?

Zeliščni čaj mama Frutek ima odličen in prijeten okus. Okusen je tudi hladen.


Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Fructal d.o.o.

Foto: Katarina Veselič

You Might Also Like