Beauty

Mali triki za lažje življenje z upornim malčkom

06/07/2020

Imeti otroka je zabavno, so rekli, a nihče ni povedal, da skupaj z njim pride tudi do pogostih izpadov trme, nerazumljivega upiranja ter odločne in uporne NE faze. Življenje z malčkom je resnično en velik trening za živčke, a po drugi strani se lahko kaj hitro spreobrne, če znamo starši ob pravem času zaigrati na prave strune in zapeti na otrokove note. No, vsaj moja izkušnja je takšna … Drugače, kot iz svoje izkušnje, tukaj težko govorim, vzgoja je pa tako ali tako cela znanost in nikoli prav zanesljivo ne veš, ali si na pravi poti ali brcaš mimo.

Milini izpadi trme, upiranja in odklanjanja vsega, kar ji predlagamo, je v tem trenutku izredno močno, a nekako sva se z Darjanom odločila igrati na njene note in ji, vsaj v večini primerov, reči predstaviva skozi zgodbo in zabavo. Potem hitro pozabi na vse svoje punte in skozi zgodbice in igro spozna, kaj je boljše za njo in kakšno je pravilno ravnanje. Da ne bom govorila le v šifrah, bom raje prešla kar na nekaj primerov, ki bodo morda tudi tebi olajšali vzgojne prijeme ali ti vsaj malce pomirili živčke, ko so že blizu vrelišča.

Če se vrnem že kakšno leto nazaj, ko smo Milo odvajali od pleničk, smo vsi v družini naredili celo zabavo vedno, ko je šla sama na kahlico. Ploskali smo, vpili “Juhu, bravooo!” in plesali okoli nje kot kakšno afriško pleme vedno, ko je naredila lužico, in to se ji je tako fino zdelo, da je potem takšno zabavo hotela ponavljati znova in znova … celo v vrtcu so morale potem vzgojiteljice plesat in ploskat … vse do tedaj, ko smo pozabili, da so pleničke sploh kdaj obstajale.

Potem je tukaj čiščenje noska s fiziološko raztopino. Je sploh lahko kaj hujšega? Eno samo vpitje in kreganje in upiranje … razen, če scenarij obrneš, pričneš govoriti o kitku Joniju, ki plava v morju in plava in plava, in kar naenkrat skoči ven in špricne Milo naravnost v nosek. Tedaj se upiranje v hipu spremeni v smeh in še, še in še … Trenutno pa lahko že rečem, da smo v fazi, ko je fiziološka raztopina postala naša prijateljica in Mila sama pove, kdaj mora prit Joni pošpricat, ker je nosek zamašen.

V zadnjem času si vsakodnevno izmišljujemo zgodbice tudi, ko nastopi čas za umivanje zobkov in mazanje s kremo z zaščitnim faktorjem. Ne vem, zakaj, a veliko otrok ob teh dejanjih dobi občutek, da se jim godi neizmerna krivica. Tudi Mila je imela svoje izbruhe, ki pa jih rešujemo z ljubkim dialogom. Čim Mili rečemo, naj si gre umit zobke, ona vpraša: “Kaj pa zdaj črvički pravijo?” Eden od naju z Darjanom v imenu črvičkov odgovori: “Bežimo, bežimo, Mila nas napada s svojo smrdečo jagodno zobno pasto in zobno ščetko! Auuu, kako pika!” In čeprav se morda tole ne bere kot nekaj smešnega, se Mila ob tem smeji na vsa usta, zobki pa so umiti en, dva, tri. Podobno je z mazanjem kreme z zaščitnim faktorjem. Mila vpraša: “Kaj zdaj sonček pravi?” In midva z Darjanom v imenu sončka odgovoriva: “O-ouuu, zdaj pa ne bom mogel priti do Mile, ne ne. In ona bo lahko čofotala v vodi brez skrbi, da jo opečem! Hmmm, nekako moram priti do nje! Ooo neee, še klobuček si bo dala na glavo! Kaj pa zdaj?” Nanašanje kreme za sončenje mora sicer biti prava dogodivščina. Otrok mora biti vključen v ta več-kratni dogodek dneva: na nogice narišemo sončka in on ga razmaže, po obrazu delamo pikice po nosku, ličkih in na čelu in jih razmažemo, rekoč: “Pika, pika, pikica, to je moja slikica!” Vsak starš si mora pač domislite neke finte, ki so otroku zabavne in zaradi njih tudi “ta grozno zoprna opravila” morskega življenja postanejo v užitek. Dejstvo pa je, da je potrebno otroško kožo zaščititi pred soncem z vodoodpornimi izdelki z visoko UV zaščito, saj otroška koža v prvih letih življenja še nima lastne zaščite pred UV-žarki in UV-sevanjem. Otroci obožujejo vodo, v njej bi bili najraje ves dan in če je ob vsej animaciji odgovor na nanašanje kreme z zaščitnim faktorjem še vedno NEEEEE!, otroku ponudiš izbiro: voda ali hotelska soba? Ne bo dolgo razmišljal, verjemi mi, draga mami 😀

Je pa kljub vsemu fino, da je krema z zaščitnim faktorjem lepo mazljiva in da otroka ne matramo predolgo z vtiranjem le-te. Ker sem se pred nekaj meseci spoznala z izdelki nizozemske znamke Naif Baby & Kids in imamo trenutno od te znamke doma že pravo malo kolekcijo, od spreja za lažje razčesavanje laskov, do kreme za obraz ter šampona in gela za umivanje, sem pred odhodom na dopust na notino.si naročila še kremo za otroke za sončenje Naif Baby & Kids, primerno za občutljivo otroško kožo. Krema ima čudovit vonj, je mazljiva in nežna do kože, ščiti pred UVA in UVB-sevanjem in je vodoodporna. Mila kljub svoji občutljivi koži po Naifovi kremi ni dobila nikakršnih mozoljčkov, ni imela pordele kože, niti se ni pritoževala, da jo pečejo učki, kar pomeni, da je krema otrokom res prijazna in nas je res tudi v tem smislu nadvse presenetila. Krema mi je ljuba tudi zato, ker je v celoti izdelana iz naravnih, veganskih sestavin na nizozemskem, ljubka minimalistična embalaža pa je iz biorazgradljive bioplastike in je posledičnu tudi v tem kontekstu okolju prijazen izdelek.

Kremo z zaščitnim faktorjem je potrebno nanesti nekaj minut pred odhodom na plažo, da se dobro vpije in ustvari zaščitni film, potem pa nanos ponoviti tudi večkrat na plaži in otroka ne izpostavljati soncu kljub nanosu sredstva za zaščito pred soncem.

No, tako! Tole je nekaj trikov, ki jih izvajamo pri nas. Ta objava bi šla lahko sicer v neskončnost, ker sva z Darjanom vsakodnevno na lovu za novimi fintami. Če imaš kakšno tudi ti, bom vesela in hvaležna, če mi jo zaupaš v komentarju.

You Might Also Like