Comfort zone

Lahka sirova pogača brez moke, sladkorja in laktoze

24/03/2016

Med svojim zadnjim sprehodom po trgovini Kalček sem se izredno razveselila ponudbe v hladilniku. Tam sem naletela na kar nekaj novosti, precej pa so me navdušili izdelki iz kozjega in ovčjega mleka. Zakaj? Pred nekaj meseci sem opravila test intolerance na hrano in ugotovila, da so mleko in mlečni izdelki tisti, ki jih moje telo res ne prenaša dobro, na drugi strani pa izredno dobro reagiram na ovčje in kozje mleko ter vse izdelke iz teh vrst mleka. Vsaj nekaj! Sem namreč izredna ljubiteljica sirov, pa tudi skut in jogurtov, in bi brez njih precej trpela. Čeprav se je okusa potrebno navaditi, pa sem sedaj, presenetljivo, bolj navdušena nad polnostjo okusa kozjega in ovčjega sira in drugih izdelkov. Kozje mleko, ki je najbolj podobno človeškemu mleku, sodi med najbolj zdravilna hranila,  kar jih človek pozna. Nežno in sladkasto ovčje mleko je zelo hranljivo in okusno, vsebuje ogromno maščob, pa tudi vitaminov B, A, E,C in D ter kalcija, zaradi česar naj bi zmanjševalo možnosti nastanka osteoporoze. Obe vrsti mleka skrbita za lepo in zdravo kožo, sta lažje prebavljivi, z njuno pomočjo pa bo tudi peka zdravih sladic posledično veliko lažja. Seveda nisem dolgo čakala in se, takole tik pred veliko nočjo, lotila priprave lahke sirove pogače brez moke, sladkorja in laktoze.

Processed with VSCO with a5 preset

Sestavine:

500g skute iz ovčjega mleka Bergerie

100g Vanilijevega jogurta iz ovčjega mleka Leeb Vital

400g grškega jogurta iz ovčjega mleka Bergerie

4 jajca

200g fino mlete kokosove moke Narayan

nastrgana lupinica ene limone

nastrgan strok burbonske vanilije Rapunzel

malo ruma

bela čokolada Cavalier

Z mešalnikom sem zmešala skuto in jogurte. Zmesi sem dodala rumenjake, nastrgano limonino lupinico in sneg iz beljakov. Počasi sem prilila približno tri jedilne žlice ruma,  nastrgan strok burbonske vanilije in kokosovo moko. Pogačo sem pekla v pomaščenem keramičnem pekaču na 180°C eno uro in pol, a sem zadnje pol ure nastavila na funkcijo, ki peče le spodaj. Pustila sem, da se pogača rahlo ohladi, nato pa sem jo (ko je bila še topla) posula s koščki bele čokolade Cavalier, ki se je rahlo stopila in tako poskrbela za izjemen okus in estetski pridih.

Pogača ni sladka, pač pa rahlo kiselkasta, a izjemno dobra. Moj nasvet je, da, v kolikor ste bolj sladke sorte, uporabite malo sukrina. Za še več sočnosti pa v pogačo vmešate še kakšno malino ali borovnico. Jaz jo naslednjič zagotovo bom 🙂

Processed with VSCO with a5 preset

You Might Also Like