Comfort zone

Darjan o “barcaffe” darilih in top idejah za darila ZANJ

19/12/2018

Prišel je čas, ko nas zajema nakupovalna mrzlica. Sam nisem največji pristaš nakupovanj in obdarovanj za vsako priložnost. Ko pa pride do nakupovalnega momenta, pa rad podarim kaj uporabnega in kvalitetnega, da obdarovancu dejansko koristi. Že od nekdaj sem velik navdušenec nad “gadgeti”, električnimi napravicami, ki ponudijo neke inovativne funkcije. Čeprav se včasih vprašam, ali res to potrebujem, si kar pogosto privoščim kakšen mini nakup za dušo. Žal imam preredko rojstni dan, za god pa še sam ne vem, kdaj ga praznujem. V tem smislu tudi veliko lažje kupujem darila sebi in podobnim “gadget freakom”, kot pa nekomu, ki ga navdušuje npr. moda. Tu sem čisto izgubljen, saj je toliko dejavnikov, ki lahko povzročijo, da se ti nakup ponesreči. Velikost, dizajn, znamka, material,… preveč za moje lene možgane, ki si želijo opraviti uspešen nakup, s čim manjšim tveganjem in po sili najmanjšega odpora. Posebej se to zaplete, ko moški kupuje darilo zanjo ali obratno. Tu je pametno upoštevati tveganja napačne izbire. Si že slišal, da bi moški moškemu kupil pulover ali spodnje perilo? Jaz ne. Zakaj? Pomoje zato, ker moški pač zmanjšamo rizik napačnega darila in omejimo izbor že v začetku. Naj bo dovolj mojega pametnjačenja. Če ste podobne sorte ali imate doma podobno mislečega, vam svetujem sledeče.

 

1) Pri izbiranju darila odstranite čim več dejavnikov tveganja, da se darilo ponesreči

Če pojasnim. Različni trendi, okusi, velikosti, barve, vse to so lahko dejavniki tveganja, če svojega partnerja ali prijatelja ne poznate “v nulo”. Seveda se bo nazadnje lepo zahvalil za darilo in vam podaril nasmešek v znak hvaležnosti. Ampak ali mu je darilo tudi zares všeč in je v njegovem stilu? Se zna zgoditi, da tega ne boste nikoli izvedeli ali pa vam bo jasno, ko bo kos oblekel za priložnost kidanja snega ali dela na vrtu (razen če ste mu podarili kombinezon ali nepremočljive hlače za delo na vrtu).

 

2) Naj se darilo ne meri po ceni, temveč po uporabnosti za obdarovanca

Preden sploh začnem razmišljati, kaj kupiti, se vprašam, kaj bodoči srečnež rad počne, kaj ga veseli, kaj že ima in kaj mu bo še lahko koristilo. So darila tipa “barcaffe”. Za razliko od sovrstnikov mislim, da je to super darilo, saj ga boš slej ko prej porabil zase, za goste ali pa boš pač prenesel darilo naprej naslednjemu, ki ga bo lahko porabil ali pa prenesel naprej. Barcaffe bo tako slej kot prej odslužil svoje. Darilo, ki bi se ga bolj izogibal, so razni okraski za dom in podobno. Tu se namreč rado zgodi, da po večletnem nabiranju prahu (ker ti morda ne pristaja v tvoj stil stanovanja ali kaj podobnega) svojo pot zaključi v hišni shrambi. To pa se mi zdi za darilo slabše, kot če bi ga takoj vrgel v smeti. Saj se lahko zgodi, da bo še par generacij prestavljajo tvoje darilo iz enega konca na drugega in si mislilo, da se lahko še kdaj uporabi. Barcaffe pač daš naprej in je zadeva rešena. V resnici je barcaffe bolj šala, saj sicer nisem pristaš, da se stvari, ki ti ne koristijo, daješ drugim za darilo. Ampak barcaffe lahko nekomu zares koristi, je pa tako ali tako vseeno, ali greš kupit novega ali pa daš tistega iz omare, ki si ga dobil od nekoga.

 

3) Darilo naj bo primerno priložnosti 

Vsakemu je najbrž jasno, da za različne priložnosti pripadajo različna darila. Če je to obisk prijatelja, je pomoje dovolj neka pozornost, kot je steklenica dobrega vina. Tu ne bi izgubljal preveč besed. V decembrskem času posvetimo nekaj več časa izbiri daril. Kot sem omenil, sam nisem tip človeka, ki bi obdaroval vse po spisku. Rad kupim kakšno darilo tistim, ki mi nekaj pomenijo in kakšnim otrokom. Otroci so še najbolj veseli. Pa tudi riziko, da zgrešiš, je manjši.

 

4) Past poceni nakupa

Omenil sem že, da cena ni glavni dejavnik za dobro darilo. Je pa zagotovo pomembna vrednost darila. Tu bi želel le omeniti slabe izkušnje s poceni nakupi, ki so me navadno stali več, kot če bi v začetku izbral razred boljšo zadevo. Seveda si moramo postaviti “budget”, koliko smo pripravljeni dati za darilo. Ob tem se držim načela, da raje vzamem najboljšo zadevo iz nižje cenovne omejitve, ki sem si jo postavil, kot najcenejšo zadevo iz višjega razreda. Če poenostavim: za isti denar raje kupim dražjo Toyoto kot poceni Audi.  Mislim, da je to dolgoročno gledano boljša strategija.

 

Napočil je trenutek, da vse svoje filozofiranje strnim v ožji izbor daril, za katera vem, da bi me zelo razveselila in morda tudi tvojega partnerja, prijatelja, brata ali očeta:

Električni skiro Inmotion L8F

Zakaj? Inovativno darilo, ki je danes še kako uporabno, saj omogoča hitro in zabavno premagovanje krajših razdalj. Moški pa smo tako ali tako nori na vse vrste vozil. Poleg tega je elektrika v trendu, ni stroškov z uporabo in vzdrževanjem in je dejansko uporabno, saj omogoča hitrejši premagovanje razdalj. Naj si gre za pot v službo, obisk trgovine ali za dopust. Električni skiro bo zagotovo razveselil vsakega, ki razmišlja napredno, je odprt za nove zadeve in živi sodobno urbano življenje. Električni skiro je namenjen uporabi za več let, zato se je smiselno dobro pozanimati pred nakupom in kupiti kvalitetno zadevo, kot je Inmotion L8F ali Robbo M1. Več o skiroju: TUKAJ 

Brivnik BRAUN serije 9

Zakaj? Imel sem izkušnje s kar nekaj brivniki, ki so me vedno znova razočarali. Braun serije 9 je brivnik višjega razreda. Prepričan sem, da je včasih boljše dati nekaj več in kupiti zadevo, ki je nežna do kože, ima veliko naprednih funkcij, kakovostna rezila, je atraktivna že na pogled, narejena iz kvalitetnih materialov itd. Prepričan sem, da zna vsak obdarovanec ceniti kvaliteto. BRAUN serije 9 je zagotovo darilo, ki bo osrečilo vsakega moškega, ki da nekaj na obred britja. Tu vam lahko zagotovim, da moški po minuti prepozna razliko med kvalitetnim brivnikom in napravo, ki ji je skupnega z Braunom le ime brivnik. Brivnika ne kupuješ vsako leto, uporabljaš pa ga lahko vsak dan, zato se mi zdi smiseln nakup boljše kvalitete. Mimogrede, na Enaa.com imate med 19. in 24.12.2018 na ženske in moške brivnike, prirezovalnike, epilatorje in druge odstranjevalce dlak s kodo BRAEVA20 20% popust. Več: TUKAJ

 

Električna rolka Robbo

Za mlajše navdušence bi vsekakor premislil o nakupu električne rolke, tako imenovanega hoverboarda. Med mladimi je hoverboard Robbo pravi hit, zato ni dvoma, da mladi ne bi bili veseli takega darila. Električna rolka je odlična za zabavo in krajše razdalje. Je nekaj drugačnega in zabavnega, kar mene kot navdušenca nad električnimi igračkami, navdušuje. Več o električni rolki: TUKAJ

 

Da ne bom samo ozko usmerjen v električne naprave, dodajam še nekaj drugih idej.

Kozmetika

Kozmetika je lahko super darilo, lahko pa z njo zgrešite na celi črti. Vsi se umivamo, tuširamo, mažemo in negujemo, a smo občutljivi na vonje, teksture in nenazadnje tudi na aktivna negovalna sredstva, če se lahko tako izrazim. V kolikor res veste, katero negovalno kozmetiko ali parfum vaš obdarovanec uporablja, je to zagotovo izjemno darilo, sicer se v nakup tega raje ne spuščajte. Če veste, da ima obdarovanec na sebi kakšen tatoo, bo recimo njegove barve ohranjalo žive mazilo za negovanje tatoojev Lux Factor. Če ima vaš obdarovanec brado, jo bo zaradi izjemnega volja in bogate teksture z veseljem negoval z oljem za nego brade Schumar.

Tematska darila

Če želite narediti december še bolj vesel in se bo v njem vrstilo tematskih zabav, pa se mi kljub vsemu zdi božični pulover krasno darilo. Je toplo, je uporabno v tem letnem času, hkrati pa se s takšnim darilom ne ukalupimo in pokažemo, kako dobro poznamo obdarovanca. Ker kdo pa nosi takšnen pulover od februarja do decembra? Nihče! December je čas za zabavo, za smučanje, za nazdravljanje ali za fotografiranja, in tukaj se božični puloverji predstavijo v najboljši možni luči. No, moja žena bi dodala še … In biti matchy matchy s svojima družinskima članicama je nekaj najbolj kjut na svetu. Se strinjam, kakopak – za ljubi mir pri hiši! Z Evo nosiva puloverja znamke MARX (Sportina).

 

Foto: Tina Medvešček

You Might Also Like