Comfort zone

Barbie, več kot igračka!

06/10/2019

Kako hitro se obrača čas, človeku postane jasno šele, ko ima ob sebi otroka in spremlja njegov razvoj. Zdi se mi, da je včeraj prijokala na svet, a v resnici nas Mila s svojo prisotnostjo razveseljuje že več kot dve leti. Za mano je najlepše obdobje mojega življenja. Vsekakor tudi najbolj naporno, najbolj turbolentno, najbolj zaspano in neprespano, obdobje z najmanj časa zase …, a ravno ali pa tudi zaradi vsega tega je to tudi najlepši čas mojega življenja. Zgodil se je trenutek, ko je svet obstal, prišla je Mila in vrednote so dobile nov pomen, se postavile na pravo mesto in življenje je dobilo smisel. Kar naenkrat ni bilo več časa za nesmiselne skrbi, za beljenje glave z vsakodnevnimi življenjskimi nepomembnostmi. Življenje je postalo veliko bolj preprosto, veliko bolj iskreno, veliko bolj veselo. Na mojem obrazu se nasmeh, tak iskren in poln ponosna, pojavlja vsakodnevno in je moj rezerovar pozitivnih misli v slehernem trenutku dneva.

Z Milo so se v moj svet ponovno vrnile igračke, takšne in drugačne, in naš svet je postal veliko bolj pisan. Tako zanimivo je opazovati otroka med igro in prav med igro se pogosto zares lepo vidi njegov razvoj. Ko sem v minulih dneh pred Milo postavila Barbie set Prijateljica psov, me je s svojo igro tako zelo presenetila in me na trenutke prav navdala s ponosom. Še pred nekaj meseci je tovrstne igračke zgolj razmetavala okoli sebe in jih brez večjega občutka umeščala v prostor, tokrat pa je bila zgodba povsem druga. Kako lepo je kramljala z njimi, jim dajala povsem smiselne naloge in jih z izjemnim občutkom postavljala na svoje mesto. Enega psička je položila ob punčko Barbie in mu rekla, naj si spočije. Drugega je nahranila s priloženo hrano in ga nato pritiskala za repček, da se je ta tudi pokakal. Ali pa jih je postavila okoli posode s hrano in jim velela: “Papajte, kužki!” Enega izmed njih je vzela v roke in mu po steklenički v gobček zlivala vodo in ta se je potem polulal. Prav to ji je bilo pri tem pasjem setu zares všeč: začutila je, da je njeno delo koristno. Všeč ji je bilo, da se je kuža pokakal, če mu je dala hrano, ali polulal, če mu je dala vodo. Korist, ki sem jo še opazila med rokovanjem z igračkami, pa je tudi razvijanje občutka za fino motoriko in koncentracijo. Igračke so namreč manjše, nekateri delčki so res miniaturni, a jih je toliko časa smukala med prstki, dokler je ni uspelo z njimi doseči to, kar si je zadala.

Nikoli si nisem mislila, da bom o Barbie igračkah govorila s takšnim zanosom, še posebej ne že pri tej Milini starosti. A na drugi strani to niti ne preseneča toliko, kajti Barbie punčka letos praznuje že 60 let in v vsem tem času je zagotovo spoznala, kaj imajo njene male prijateljice rade in kako jih lahko kar najbolj navduši. Predvsem pa je Barbie v šestih desetletij spoznala, da mora biti malčicam lep vzor in jih od ranih let spodbujati, da lahko v življenju postanejo karkoli in da je prav vsako delo častno. Kuharice, športnice, zvezdnice in pop dive, turistke, zdravnice ali sprehajalke psov, … V življenju je prav vse mogoče in tukaj ni prostora za ovire, če jim le ne pustimo do živega. In če se ob tem navežem na svoj uvodni sestavek: prav zaradi te ideje, ki stoji za igračkami Barbie, mi je igra z njimi tako zelo ljuba, morda še bolj kot takrat, ko sem bila sama mala deklica, saj razumem bistvo, ki se skriva za njimi. Neskončno uživam v igri z Milo, saj se skozi igro z njo pogovarjam o vsakdanjih življenjskih situacijah in v neskončen ponos mi je, ko vidim, da Mila razume, ponavlja in razvija neskončno mero občutka, ki ga izkazuje tudi v življenjskih situacijah izven igre. Lepo! Naj traja …

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Mattel.

You Might Also Like