Beauty

Slovensko, naravno, vegansko: Popolna nega za malčke in mamice

03/11/2018

Ko gre za nego občutljive kože naših malčkov, smo si najbrž vsi starši enotni: skrb je tukaj na prvem mestu in neverjetno mehkobo dojenčkove kože želimo ohraniti kar najdlje. Če odrasli radi eksperimentiramo in kdaj na svojo kožo nanesemo tudi kaj takšnega, v kar nismo najbolj prepričani, pa je pri otrocih zgodba drugačna. Takrat si želimo preverjenih izdelkov, naravnih in neagresivnih, hranilnih in negovalnih. Ne odstopamo od kvalitete. No, sama menim, da s kozmetiko pri tako majhnih otročkih res ni za pretiravati. V prvem letu sem v Milino večerno nego vključevala naraven šampon proti temencem, milo za telo (do 2x tedensko) in negovalno olje. Mislim, da je otroško kožo kljub poplavi izdelkov potrebno pustiti dihati, da sama razvije nek obrambni mehanizem in je ne takoj navaditi in razvaditi z izredno nego. No, in ko mi je pred kratkim zmanjkalo zalog osnovnih izdelkov, ki sva jih z Milo uporabljali vsakodnevno v njeni negovalni rutini, sem se spraševala, ali bi nadaljevala z ustaljeno kozmetiko, s katero sem bila res zadovoljna, ali preizkusim nekaj novega. Ravno v tem času sem se udeležila dogodka slovenske naravne kozmetike Essentiq in predstavitve linije izdelkov za naše najmlajše, primerne od prvega leta naprej. Ker me je zadeva pritegnila, sem ji, seveda, dala priložnost. Slovensko, naravno, vegansko … Pridevniki, ki obetajo, mar ne?

Dodatno me je pritegnila obrazložitev, da izdelki v najmanj 95% vsebujejo naravne sestavine, ki blagodejno delujejo na kožo, predvsem pa ne vsebujejo koži, lasišču, sluznici in okolju škodljivih ali toksičnih snovi. Tudi embalaže, v katerih so pakirani izdelki Essentiq, se lahko reciklira. “Menimo, da bi se vsak posameznik moral kar najbolje potruditi za ohranitev in zaščito naše narave. To je dediščina, ki smo jo dobili ljudje zastonj, zato moramo storiti vse, da jo ohranimo tudi za prihodnje generacije,” pravijo pri Essentiq in mislim, da njihove besede na potrebujejo dodatne razlage ali komentarja, pač pa le “kapo dol”.

Otroška linija Essentiq sestoji iz štirih gelov za tuširanje, treh šamponov za lase in gelov ta telo 2v1 ter ene kreme za obraz. Izdelki ne vsebujejo sulfatov, posledično pa so nežni in blagi, ne dražijo kože, lasišča ali sluznice, zadržujejo vlago v koži in preprečujejo uničevanje ravnovesja kožnega kislinskega plašča, ki našo kožo ščiti pred absorbcijo škodljivih kemikalij. Seveda sem izdelke iz linije Essentiq KIDS najprej testirala sama, šele nato sem jih preizkusila tudi na Mili, zdaj pa si deliva skupno negovalno rutino. Priznam, priznam, hčerki občasno ukradem kapljico njenega šampona, po kopeli pa se družno maževa z losjonom po rokicah, nogicah in trebuščku, vohava, kako dišiva po kremici, občudujeva čudovite embalaže s poslikavami in se skozi pravi “babji žur” učiva delov telesa.

Seveda mi Mila ne pove, kako so ji izdelki všeč, na žalost pa že opažam, da ima po telesu precej občutljivo kožo, v hladnih dneh tudi precej suho. Ob redni uporabi izdelkov Essentiq je njena koža lepo sijoča, negovana, mehka in navlažena. Čemu to pripisujem? Geli za prhanje in šampon za lase 2v1 so sicer blagi in nežni, a po teksturi izredno gosti, hranilni in bogati. Že samo po uporabi tega izdelka je koža videti precej bolj zdravo in nahranjeno, srečno, torej. Čim sem gel za prhanje in šampon za lase 2v1 nanesla na kožo, sem vedela, da imam v rokah odličen izdelek. Malce skeptična pa sem bila pri drugem izdelku, torej losjonu za telo.

Običajno za svojo suho kožo uporabljam bolj bogata sredstva, gosta, najraje posegam po maslih za telo, saj se mi zdi, da še najbolj nahranijo kožo. Losjon za telo Essentiq je po teksturi redkejši in zelo nežen. V hipu sem pomislila, da ne bom navdušena nad njim, a izkazalo se je, da je prava stvar za Milino in celo mojo občutljivo kožo. Zaradi svoje teksture ga koža, sploh vlažna po tuširanju, zlahka v hipu posrka. Občutek po nanosu je izredno prijeten in svež, koža se po nanosu ne lepi, je pa sijoča, mehka, navlažena in očitno zaščitena pred zunanjimi vplivi.

Po teksturi je losjonu za telo zelo podobna tudi krema za obraz. Slednjo sem si sama na obraz sicer nanesla le za občutek, saj sem v fazi testiranja druge nege za obraz, a Mila se je ob vstopu v vrtec ujela med napad virusov in bakterij. Kožo na obrazu je imela povsem razdraženo od brisanja svečk, ohladilo se je še ozračje in doprineslo k izsušeni koži na ličkih.

Ob preizkušanju izdelkov za telo sem dobila toliko zaupanja v kozmetiko Essentiq, da sem kremo za obraz z izvlečki Aloe Vere in vanilije – pa tudi ognjiča, ximenie in malinovih semen, rožno vodico rimske kamilice, olji makadamije in ovsa, s karitejevim maslom, blagimi naravnimi emulgatorji rastlinskega izvora in vitaminom E – brez zadržkov nanesla tudi na Milino kožo in bila v zelo kratkem času presenečena nad rezultatom. Krema ščiti občutljivo kožo brez zunanjimi vplivi, spodbuja regeneracijo in jo hrani, da si ta v zares kratkem času opomore od vseh šokov, ki ji jih natrosi vsakodnevno življenje. Ne vsebuje dišav ali eteričnih olj in je kot takšna primerna za občutljivo otroško kožo in tudi kožo odraslih, nagnjenih k alergijam.

Nežni geli za prhanje in šamponi za lase 2v1 vsebujejo izvlečke aloe vere, proteine amaranta in rastlinske emoliente, ki blagodejno delujejo na kožo in lasišče malčkov, ju negujejo in mehčajo ter obenem ne izsušijo.

Linija Essentiq KIDS je primerna za VEGANE!

Losjoni za telo vsebujejo izvlečke aloe vere, rožno vodo rimske kamilice in so obogateni z olji makadamije, mandlja, sončnice, masla karite, vitaminom E, alantoinom in pantenolom. Nežno otroško kožo negujejo, vlažijo in hranijo, a je obenem ne mastijo. Primerni so za uporabo po kopanju ali sončenju.

Foto: Tina Medvešček

You Might Also Like