Beauty

Popolna nepopolnost: To je moja prtljaga!

16/11/2018

V zadnjih mesecih so mimo mene velikokrat zleteli članki o sprejemanju sebe in svojega telesa, o sprejemanju svojih pomanjkljivosti in kako na njih gledati kot na dodano vrednost, kot na delčke sebe, ki nas delajo posebne, nas dvigujejo iz povprečja in so pravzaprav natanko tisto, kar nas dela tako zelo popolne. Lahko je govoriti, težje je tudi tako živeti. V današnji družbi je res težko na svoje napake, ki nam jih oglaševalci na vsakem koraku servirajo na pladnju, gledati pozitivno in jih sprejemati kot najboljše podaljške sebe. Kako naj to storim, ko pa natanko vem, da moji lasje niso dovolj bujni, trepalnice dovolj goste, ustnice dovolj polne, trebušček dovolj izklesan, noge dovolj dolge in vitke? Seznam bi lahko nadaljevala v nedogled.

Kako živeti pomirjeno s svojimi proporci in naravnimi danostmi, mi je bila vrsto let uganka. Nikoli si nisem bila pretirano všečna. Sama sebi največji sovražnik, ki si ni dovolil uživati v drobnih radostih, ki jih ponuja življenje. Sama sebi največji sovražnik, ki ni razvijal svojih talentov, ker ni videl v njih nikakršnega smisla, možnosti in prihodnosti. Ja, vse samo zato, ker sem na svojem telesu videla le napake. Vem, morda se vse skupaj bere povsem nelogično, saj sem se vrsto let ukvarjala z manekenstvom. Če sem iskrena, mi je modni svet ponudil veliko lepega in mi vlil kanček samozavesti, velikokrat pa mi jo je tudi povsem zbil. Kaj pa ljudje iz modnega sveta vedo, kako se jaz v resnici počutim, kakšno prtljago nosim s seboj iz otroštva in kako me bodo zaznamovale njihove hudomušne izjave na račun mojega videza.

No, tukaj se skriva srž problema. Dekle na zgornji fotografiji sem jaz. Okrogla in rdečelična, velikokrat vsem v posmeh, tako sošolcu Janezu kot sorodnikom, ker kaj pa Eva pri 8-ih letih razume, če ji rečeš, da je debeluška, na prošnjo, če se lahko malo umakne s stolom, da splezam na klop, pa sem od strica prejela odgovor: “Malo ne bo v redu, se moram kar veliko.”

So besede in trenutki iz otroštva, ki jih ne bom nikoli pozabila. Morda sem na račun njih pridelala kak kompleks, na drugi strani pa sem z njimi dobila tudi debelo kožo. Sem človek, ki bo vedno kontriral nesmiselnim očitkom in namerno dokazal, da je iz drugačnega testa, kot na prvo žogo ocenijo drugi. Že kot majhna deklica sem govorila, da bom manekenka, ko odrastem. Seveda me je večina z rahlo zlobnim nasmehom potrepljala po okroglem trebuščku, misleč: “Ti kar sanjaj, punčka!” Čim se je pri 16-ih pokazala priložnost, da to res postanem, nisem niti malo omahovala. Držala sem se smernic na poti do zastavljenega cilja. Strog prehrambeni način, zmerna telovadba, nega kože. Takrat sem dokazala svoj močan karakter, trdo voljo in željo po spremembi. Uspelo mi je – izgubiti tistih 12 kilogramov v rekordnem času, uspelo pa mi je pridelati tudi precej strij na predelu zadnjice in stegen.

No, s strijami se v resnici nikoli nisem pretirano obremenjevala. Na njih gledam kot na prehojen zemljevid. Preprosto sem z njimi v OK odnosu. Sprejemam jih kot del sebe in mi do danega trenutka niti niso moteče. Kljub vsemu pa vem, da so posledica šokov, ki sem jih v uporniških najstniških časih prizadejala svojemu telesu, in vem, da se lahko stanje precej poslabša, če ne bom vestno skrbela za hidracijo in elastičnost kože. V zadnjem času si pri tem pomagam s kremo za korekcijo strij FrezyDerm Reconstria, ki jo uporabljam le po večernem tuširanju (za zares optimalen učinek pri globokih strijah bi jo morala 2-3x dnevno). Krema zmanjšuje vidnost tistih strij, ki se pojavijo med nosečnostjo ali po nenadni spremembi teže. Aktivne sestavine omogočajo globoko hidratacijo, obnovo kolagena in elastina ter gladijo kožo, hkrati pa obnovijo elastičnost kože in ji dajejo naravni videz. Opažam, da je po dosledni uporabi koža gladka, mehka in napeta, strije pa dobivajo nežnejšo strukturo. To mi je več kot dovolj, saj sem ob svoji 30-ki, predvsem pa z nazivom “mama”, prišla k pameti in vem, da je nepopolnost na telesu nekaj najbolj popolnega. Kljub vsemu pa bom večni zagovornik zdravega načina življenja v vseh pogledih, zato te z veseljem k njemu vabim znova in znova … ker je pač lažje ohranjati telo zdravo, kot reševati zakoreninjene težave. Za konec bi rada poudarila le še nekaj: vsako telo je čudovito, z oblinami ali brez, če se le oseba v njem dobro počuti.

V kolikor bi želela preizkusiti kremo za korekcijo strij FrezyDerm Reconstria, ti na sledeči povezavi nanjo ponujam 15% popust s kodo FREZYDERM+EVA15:

moja-natura.com

Fotografije so nastale v City Hotelu Ljubljana. HVALA!

Foto: Nike Koležnik

You Might Also Like

 • Igor Ahačevčič 20/11/2018 at 10:56 pop

  Draga Eva!
  Meni pa si bila vedno lepa. Kot tista simpatična debeluška, ali zdaj ko si vitka. Neskončno pa sem trpel in bil zaskrbljen dneve in posebno noči v času tvoje “preobrazbe” in bil neskončno ponosen, ko sem spoznal, da imaš svoj pogled na svet, da si trdna in odločna. Nikoli se nisem bal zate, da bi se izgubila. In v tem je zame vsa lepota, ne v kili gor ali dol, v kodrčku več ali manj. Ker pa vem, da mnogo mladih (še posebej deklet) trpi zaradi nekih smernic, ki jih v svet pošiljajo različni nezreli ljudje te prosim, pomagaj jim kolikor moreš, da ne zapadejo v nesrečo. Imaš izkušnjo in jo lahko deliš. Ustvarite bolj prijazen svet, bolj pošten in neposreden. V resnici življenje ni ena sama popolnost, ena sama nasmejanost, kot kažejo reklame. Ljudje smo lepi takrat, ko na naših obrazih in telesih odseva prehojena pot, izkušnja, žlahtna patina. Mladost pa naj bo vesela, svobodna in sproščena, a poštena.

  • Love, Eva 21/11/2018 at 7:16 dop

   Oči, hvala za čudovit zapis. Res je, moja uporniška najstniška leta so bila kar naporna – za naju oba, zdaj, ko se že iz daljave spominjam tistih časov, sem hvaležna za njim, ne bi pa šla več nazaj. Rada pa se sedaj malce bolj zrelo, s kakšno gubo in strijo več, sprehajam po tipkovnici in delim svojo izkušnjo in svoj prijaznejši odnos do sebe. Če bo to komu pomagalo, pa bom seveda neskončno vesela in ponosna … ker resnica je, da se notranja lepota človeka izraža skozi iskrico v očeh, dobrosrčnost, čisto energijo, izkušnje, vzpone in padce.

   Hvala, ker si moj reden in aktiven bralec <3