Da ne boste rekli, da sem čisto padla v sladice in mislite, da jem samo sladke razvade, sem tokrat za vas pripravila eno izmed različic receptov za zdravo pico brez moke, glutena in težko prebavljive laktoze, pač pa polno beljakovin in zdravih maščob. LCHF pico, torej. Le kdo ne obožuje te italijanske jedi, ki vedno znova tako omamno diši po kombinaciji pekovskega peciva, aromatičnega origana in zapečenega sirčka. Božanska jed pa je v zadnjem času, še posebej pa tik pred poletjem, marsikomu trn v peti, saj se za slastnim okusom običajno skriva kopica neprimernih sestavin in nezdružljivih kalorij, ki se kopičijo v obliki odvečnih centimetrov. Po spletu je v zadnjem času zaokrožilo kar nekaj receptov za zdrave različice pic, kjer predvsem škrobnato testo in s sladkorji zasičen kečap nadomeščajo alternative.
Sama sem testo pripravila iz:
400 g cvetače
50g naribanega kozjega sira
2 jajc
2 jedilnih žlic mandljeve moke Mandelmel
ščepca kurkume in soli
Uporabila sem kar zmrznjeno cvetačo in jo otalila v mikrovalovni pečici. Zdrobila sem jo v multipraktiku (ne čisto do pireja, pač pa sem cvetačo pustila še v grudicah) in ji dodala sir, jajca, mandljevo moko, kurkumo in sol. Testo sem na pekaču razporedila na peki papir v obliki kroga in ga na 180°C pekla približno 15 minut. V tem času sem pripravila nadev.
Za nadev sem uporabila:
Paradižnik
Por
Korenje
Šampinjone
Kozji sir
Tuno
Origano
Paradižnik sem prekuhala, ga olupila in spasirala s paličnim mešalnikom. Mešanico sem uporabila namesto kečapa. Po 15 minutah pečenja sem po testu razmazala spasiran paradižnik ter ga obložila s tuno, sirom, nastrganim korenjem, porom in origanom (ampak jasno, obložite jo lahko povsem poljubno, kar imate pri roki ter z začimbami in zelenjavo, ki vam v danem trenutku ustrezajo). Pico sem pekla še približno 15 min, da se je zelenjava popekla in sir raztopil.
Naj vam povem, da je takšna pica resnično nasitna in morda bolj primerna za razporeditev v dva obroka v dnevu. Jaz sem v hitrem tempu pojedla kar celo ob 17h popoldne in potem nisem čutila potrebe po hrani do poznega zajtrka naslednji dan.